Nebojša Mirović optužen da je zatočenike u Tesliću mučio do smrti

BiH

tuziteljstvo bih

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Nebojše Mirovića zvani “Nešo i “Srbijanac”, rođen 1962. godine u Beogradu, gdje je i nastanjen, državljanin Srbije.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika policije CJB Teslić, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata, te počinio ratne zločine nad žrtvama, muškarcima bošnjačke nacionalnosti s područja Teslića i okoline.

Nebojša Mirović se tereti da je u proljeće i ljeto 1992. godine, lično, u više navrata, sam ili sa drugim osobama, vršio nezakonito zatočenje, izdvajanje i zlostavljanje žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje je mučio, tukao i premlaćivao na različite načine, često i do granice nanošenja smrtnih ozlijeda.

Od posljedica zlostavljanja i nečovječnog postupanja, jedan civil je preminuo nakon 2-3 dana, jedna žrtva se nekoliko mjeseci nije mogla kretati, a mnogim žrtvama, među kojima je bio i malodobni dječak, nanesene su ozlijede čije posljedice i danas osjećaju.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužiteljstvo će navode optužbe dokaziva iskazima oko 30 svjedoka i prilaganjem više destina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.