Počelo okupljanje sindikalnih aktivista uoči protesta u Banjoj Luci

BiH

protesti-rs-sindikat-banja-luka

U Banjoj Luci je počelo okupljanje sindikalnih aktivista uoči protesta zbog smanjenja plaća budžetskim korisnicima.

Ispred zgrade Saveza sindikata došlo je nekoliko stotina radnika Ministarstva unutrašnjih poslova, prosvjete, pravosuđa, uprave i zdravstva nezadovoljnih odlukom Vlade RS-a da im umanji plaće smanjenjem stope minulog rada.

U 9.30 sati krenut će glavnim banjalučkim ulicama prema zgradi Narodne skupštine RS-a, gdje će u 10 sati danas biti razmatran budžet RS-a za narednu godinu.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Јondić rekla je da cilj sindikata nisu veliki protesti, već mirni skup, jer vode računa o svojim policajcima koji moraju osiguravati današnje proteste.

Kao dalji vid sindikalne borbe najavila je da će Ustavnom sudu biti upućena inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitost određenih članova zakona o plaćama budžetskih korisnika.

Vlada RS-a utvrdila je na ranije prijedloge izmjena i dopuna više zakona kojima je predviđeno da se osnovna plaća budžetskih korisnika uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3 posto do navršenih 25 godina, a više od navršenih 25 godina, svaka naredna godina za 0,5 posto.

Za sindikalce su te odluke neprihvatljive, dok predstavnici vlasti smatraju da protesti nisu realni i da “sindikat treba da se solidariše” te prihvate smanjenje koeficijenata minulog rada s 0,5 na 0,3 posto.

I iz Asocijacije za ruralni razvoj za danas je u 11 sati najavljeno i okupljanje predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača ispred zgrade Narodne skupštine RS-a, jer kako se navodi, poljoprivrednici nisu zadovoljni prijedlogom agrarnog budžeta.

Sindikat pravosuđa RS-a jučer je održao i jednosatni štrajk upozorenja u svim pravosudnim institucijama.