Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Nebulozna izjava Milorada Dodik uoči odlaska na susret s Putinom

dodik
Banja Luka: Milorad Dodik održao izvanrednu konferenciju za medije
07.04.2022., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Srpski clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik odrzao je izvanrednu konferenciju za medije u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

“Republika Srpska kao nezavisna država i danas je naš cilj”, kazao je Dodik u intervjuu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastat će se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a uoči odlaska u Moskvu kazao je da njegov glavni cilj ostaje uspostava Republike Srpske kao neovisne države.

“Republika Srpska kao nezavisna država i danas je naš cilj”, kazao je Dodik u intervjuu RTRS emitiranom u nedjelju navečer. Pojasnio je kako trenutni status RS kao entiteta u sastavu BiH smatra tek epizodom u kontinuitetu borbe bosanskih Srba za samostalnost.

Dodikova savjetnica za vanjsku politiku Ana Trišić Babić potvrdila je kako će se on u utorak u Moskvi sastati s Putinom. Nije pojasnila kakav će biti format tog susreta odnosno ima li Dodik suglasnost Predsjedništva BiH za odlazak u Rusiju, ali je istaknula da će na dnevnom redu biti pretežito gospodarske teme.

“Prijetnje miru i sigurnosti u BiH” nisu na dnevnom redu iako je Dodik ranije naznačio kako će od Putina tražiti da Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a u novembru glasa za nastavak vojne misije Europske unije u BiH “Althea” jer procjenjuje kako je to sada jedini način da se spriječi raspoređivanje snaga NATO-a.

“Očekuje se razgovor o ozbiljnim ekonomskim pitanjima o kojima danas svi ozbiljni političari i razgovaraju, kako dočekati ovu zimu, proljeće i sljedeću zimu”, kazala je Trišić Babić za Alternativnu televiziju (ATV).

Dodik putuje u Moskvu na sastanak s ruskim predsjednikom u trenutku kada je Putin suočen s izolacijom na međunarodnom planu jer zapadni državnici odbijaju susrete s njim zbog odgovornosti za agresiju na Ukrajinu.

BiH zbog unutarnjih podjela do sada nema jasno definirano stajalište prema ratu u Ukrajini jer je Dodik od početka ruske agresije otvoreno podupirao Putina i protivio se formalnom uvođenju sankcija njegovom režimu.