Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Neće u pritvor: Određene mjere zabrane osumnjičenima za zločine u okolini Sarajeva

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (6)

Sud BiH je odbio uređeni prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora Neziru Aganu, Vahidu Alađuzu, Senadu Gadži i Sulji Hebibu, te su im određene mjere zabrane

Sud Bosne i Hercegovine odredio je mjere zabrane Neziru Aganu, Vahidu Alađuzu, Senadu Gadži i Sulji Hebibu, osumnjičenima za ubistva najmanje osam osoba u okolini Sarajeva.

Prema saopćenju, Sud BiH je odbio uređeni prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora Neziru Aganu, Vahidu Alađuzu, Senadu Gadži i Sulji Hebibu, te su im određene mjere zabrane.

Sud BiH je osumnjičenima odredio mjere zabrane putovanja van države, sastajanja s određenim osobama ili da na bilo koji način kontaktiraju sa svjedocima navedenim u prijedlogu Tužilaštva BiH.

“Kao i drugim potencijalnim svjedocima, uključujući i približavanje na udaljenost od 100 metara, te se zabranjuje međusobno komuniciranje osumnjičenih, kao i komuniciranje s njima poznatim saizvršiocima i drugim saučesnicima u izvršenju predmetnog krivičnog djela“, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Zajedno sa ove četiri osobe, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prije tri dana uhapsili su još jednog osumnjičenog, zbog sumnje da su počinili zločine nad srpskim stanovništvom i ratnim zarobljenicima u okolini Sarajeva.

Kako se navodi u saopćenju SIPA-e, osumnjičeni su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 1992. do 1994. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno kako se istraga odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti s područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru “Osnovna škola ‘Aleksa Šantić’” i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici. Oni se sumnjiče za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršioci ubistava.

“Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici Četvrte motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih ozljeda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.