Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Nedim Makarević, bh. ambasador: Tržište Pakistana je za BiH neistraženo

29/06/2015

BiH i Pakistan imaju ogroman potencijal u smislu obostrane ekonomske koristi na poljima tekstilne industrije i industrije hirurških instrumenata, kazao je ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu Nedim Makarević. Prema njegovoj procjeni, Pakistan uz pomoć BiH može ući na evropsko tržište, a izvozom proizvoda namjenske industrije, BiH je tek otvorila vrata potencijalne saradnje.

Ambasada Bosne i Hercegovine smještena je u prijestolnici Pakistana odakle ambasador Nedim Makarević pokriva cijelu zemlju, a nerezidentno i susjedni Afganistan. Kako je istakao u intervjuu za Anadolu Agency, u Pakistanu trenutno živi oko 20 bh. građana. To su uglavnom radnici međunarodnih nevladinih organizacija ili osobe koje su na privremenom radu. U susjednom Afganistanu su stacionirane bh. vojne trupe.

Prema Makarevićevim riječima, bh. ambasada povremeno organizuje kulturne manifestacije u cilju okupljanja ovih ljudi.

“Uradili smo promociju sevdaha, nečeg što je autohtono bosanskohercegovačko. Osim toga, ambasada je organizovala druženje 1. marta povodom Dana nezavisnosti BiH tako su taj dan svi bili na okupu”, kazao je Makarević.

Ekonomska saradnja BiH i Pakistana, prema riječima ambasadora Makarević, je neznatna, no u 2014. se u odnosu na 2013. godinu utrostručila i tu postoji još mnogo prostora sa poboljšanje.

“U 2014. godini smo uspjeli izvesti municiju pakistanskoj armiji. To je samo jedan potencijal koji je uspio otvoriti vrata našoj daljnjoj saradnji”, istakao je Makarević. Kada je u pitanju korist BiH u toj saradnji on je kazao da jedna od vodećih bh. prehrambenih kompanija (Vispak) već pregovara o mogućem izvozu. Ambasador smatra da BiH realno ima šansu i na polju drvne industrije i halal prehrane.

Ohrabriti privrednike

“Želim ohrabriti naše privrednike da ispitaju pakistansko tržište, jer je ogromno. To je ogroman potencijal i potrebno je iskoristiti ga, jer ti ljudi imaju pozitivnu emociju prema nama. Mislim da se potencijal, prije svega, krije u tekstilnoj industriji i industriji hirurških instrumenata. Pakistan je poznat po proizvodnji sportske opreme, ali su opterećeni kvotama tako da ne mogu izvoziti koliko hoće. U tom smislu, oni mogu preseliti svoju proizvodnju u BiH. Uz uvoz polufabrikata i bh. radnu snagu, gotove proizvode mogu plasirati na tržište EU, što bi bila obostrana korist”, kazao je Makarević.

Nedim Makarević2

Budući da Nedim Makarević kao bh. ambasador u Islamabadu boravi od 1. novembra 2013. godine, on ima direktan uvid u političku situaciju i svakodnevnicu.

“Pakistan je zemlja kontrasta. Tamo živi oko 180 miliona ljudi. Imate onih koji nemaju ni šta obući, a s druge strane neki se voze u luksuznim automobilima. Islamabad kao grad mi se sviđa. Ne može se porediti sa evropskim metropoloma zato što u mentalitetu podkontinenta nema pojma strogog centra. Tamo svaki kvart ima neki manji centar. Islamabad je sam po sebi kao park, pun zelenila, jako širok i nema kulturu solitera”, istakao je Makarević.

Proglašen najboljim diplomatom

Pojašnjavajući trenutnu situaciju u Pakistanu, Makarević je kazao da je zapravo nemiran samo sjeverozapad zemlje koji od stvaranja pakistanske države nikad nije ni bio potpuno pod zvaničnom vlašću Islamabada. On je podsjetio da su Paštunska plemena odigrala značajnu ulogu u zaustavljanju ruskih okupacijskih trupa tokom ‘80-ih godina, ali da se trenutno ne slažu sa zvaničnom politikom Islamabada te da povremeno, iz tog razloga, dolazi do sukoba.

Nedim Makarević je u proteklom periodu od Ministarstva vanjskih poslova Pakistana primio nagradu za najboljeg diplomatu zbog njegove inicijative da na međunarodnom nivou afirmiše područje Peshawara koje kontroliraju talibani. Militanti su na tom području izveli napad na školu u kojem je poginulo 150 osoba među kojima 134 djece. Makarević je tada napravio pjesmu i spot kojima je skrenuo pažnju na taj masakr. Zahvaljujući njegovim naporima, u Peshawaru su se po prvi put okupile delegacije diplomatskih predstavništava iz cijelog svijeta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.