Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Danas ročište Naseru Oriću

29/06/2015

U Sudu BiH danas bi trebalo da bude održano ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane ratnom komandantu BiH u Srebrenici Naseru Oriću.

Orić je u petak, 26. juna, pušten na slobodu na osnovu odluke postupajućeg tužioca.

“Postupajući tužilac nije tražio pritvor za Orića. Kada su predložene mjere zabrane, onda nema zakonskog osnova za zadržavanje u pritvoru”, pojašnjeno je Srni iz Suda.

Mjere zabrane koje je predložilo TUžilaštvo uključuju ograničavanje kretanja i boravka osumnjičenog, zabranu kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te periodično javljanje nadležnom policijskom organu.

Postupajući tužilac je ocijenio da su predložene mjere dovoljne da se osigura nesmetano vođenje postupka.

U slučaju nepoštivanja neke od predloženih mjera zabrane, može se pokrenuti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Orić je uhapšen 10. juna u Švicarskoj prema potjernici koju je za njim raspisala Srbija za zločine počinjene nad Srbima na području Srebrenice.

Orić je u petak specijalnim letom iz Švicarske stigao u Sarajevo, gdje ga je preuzela Granična policija BiH. Sa sarajevskog aerodroma, uz jake mjere obezbjeđenja, prebačen je u Tužilaštvo BiH. Potom je pušten na slobodu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.