Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Velika Britanija i Rusija zaratile oko BiH

29/06/2015

Misija Ruske Federacije pri Ujedinjenim narodima danas će u Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini, objavili su mediji u Srbiji pozivajući se na diplomatske izvore.

Odgovor je to Rusije na rezoluciju Velike Britanije o Srebrenici, a kojoj su se oštro usprotivili dužnosnici Republike Srpske i Srbije.

Nakon što je Velika Britanija objavila rezoluciju koja je trebala biti usvojena u Vijeću sigurnosti UN-a, predsjednik RS-a Milorad Dodik zatražio je od ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova da Rusija kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a uloži veto na britansku rezoluciju koja je ocijenjena kao antisrpska.

Srbija se oštro usprotivila britanskoj rezoluciji ocjenjujući je kao antisrpsku i kao dokument kojim se srpski narod želi okvalificirati kao genocidan, ali nije od Rusije zatražila ulaganje veta zbog straha kako bi to moglo negativno utjecati na pregovore s EU.

Ministar vanjskih poslova. Ivica Dačić kazao je kako je Srbija obavijestila sve zemlje članice VS UN-a o stavu da taj dokument ne doprinosi pomirenju u regiji.

Lobiranje

Nakon što je najavljeno moguće veto Velika Britanija je dijelom izmijenila tekst. Ipak izmjene su bile samo kozmetičke. U novoj verziji britanske rezolucije, riječ genocid, koja je u prvobitnoj verziji navedena na čak 35 mjesta u tekstu, sada se spominje manje puta.

Druga izmjena se odnosi na formulaciju o “desecima tisuća žena, djevojaka, muškaraca i dječaka žrtava seksualnog nasilja tijekom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu”. Umjesto “desetaka hiljada” sada stoji – “na hiljade”.

I dalje se poziva na osudu svakog negiranja genocida u Srebrenici i apelira da se lekcije iz prošlosti o ovakvim zločinima usade budućim generacijama i uđu u školske udžbenike.

Ruska rezolucija

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je kako Rusi vjeruju da je prijedlog Velike Britanije “antisrpski” i kako će, umjesto smirivanja, doprinijeti rastu napetosti u regiji njegovoj destabilizaciji.

Prema saznanjima iz diplomatskih izvora, u ruskoj rezoluciji se ne navodi poimence Srebrenica niti bilo koji drugi zločin, već se osuđuju svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina. Rusija u dokumentu inzistira na poštovanju Daytonskog sporazuma za BiH, kao i na pomirenju među narodima i suradnji država regije.

Moskva smatra, otkrili su diplomatski izvori, kako ovakav dokument mnogo više odgovara raspravi o stanju u BiH, koja će se 7. srpnja, četiri dana prije obilježavanja dvadesetogodišnjice zločina u Srebrenici, voditi u VS UN-a, od rezolucije koja bi se bavila bilo kojim pojedinačnim zločinom, pa i srebreničkim.

Diplomatski izvori objašnjavaju kako su sada moguća dva scenarija – da se Vijeće sigurnosti UN izjašnjava o obje rezolucije, što nije uobičajena praksa, ili da na stolu ipak ostane samo britanska, jer je ona prva podnijeta.

Scenario po kom bi se na kraju glasovalo samo o prijedlogu Rusije je praktično nemoguć, jer niti bi Britanci to dozvolili, niti bi to dopustio predsjedavajući Novi Zeland, koji je član Komonvelta i tradicionalni je saveznik Velike Britanije.

Za usvajanje dokumenata potrebno je da glasuje osam od 15 članica Vijeća sigurnosti pod uvjetom, a nijedna od stalnih članica ne uloži veto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.