Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Meteorolog amater

Nedim Sladić: Evo kakvo će biti ljeto ako za Đurđevdan pada kiša

meteo

O naglim promjenama temperatura je rekao kako se to dešava u zadnje vrijeme, te da su ti nagli ekstremi znak klimatskih promjena

Meteorolog amater Nedim Sladić gostovao je u emisiji Newsroom na N1, gdje je rekao kako je vrijeme dosta hladno za ovo doba godine te da su temperature zraka ispod višegodišnjeg prosjeka.

Pitali smo ga o snijegu u Bosni i Hercegovini i regiji, a Sladić nam je kazao kako će se zadržavati na nadmorskim visinama iznad 700 i 800 metara. “Kada kažem da će se zadržavati na tim nadmorskim visinama, mislim na brdskoplaninska i planinska područja. Vidjeli smo da se i u Hrvatskoj Medvednica zabijelila. Ovaj front se spustio iz oblasti Skandinavije. Prolaskom hladne fronte jučer je zahladilo, vjetrovi su sa južnih okrenuli ka sjeverne i zadržava se polje ciklone”, istakao je za N1.

O naglim promjenama temperatura je rekao kako se to dešava u zadnje vrijeme, te da su ti nagli ekstremi znak klimatskih promjena.

“Te klimatske promjene će biti izraženije u buduće. Kada govorimo o nekoj sezoni, možete vidjeti da je jedne godine bilo ekstremno vruće a naredne kišno razdoblje. Postojali su takvi ekstremi i ranije, ali su sada ubrzaniji”, dodao je.

Pitali smo ga i kakav će maj, a on nam je rekao: “Kada je riječ o mjesecu maju, trebamo spomenuti i narodnu meteorologiju, odnosno dva sveca – Filipa i Sofiju. Za Filipa kažu da bude oko 1. ili 2. maja, a oko 15. maja je Sofija. Za njih kažu da su dva ledena sveca koji često donose mraz na naše prostore. Poslije 15. maja se ne bi trebalo bojati mraza. Također jedna izreka kaže da ako na Đurđevdan bude kiša, ljeto će biti sušno. No, svakako da ima odstupanja u takvim prognozama. Ovaj maj je hladniji od prosjeka, što ne znači da će tako i završiti. Ne treba iznenaditi da nakon ovakvog niza hladnoće nastupi toplije razdoblje. Klima kad-tad mora izvršiti nivelisanje, odnosno izjednačiti sa anomalijama. Svakako je da će prva polovina biti dosta kišna i promjenjiva, a između 12. i 15. maja bi moglo biti dosta velikih padavina, nakon toga manje. U svakom slučaju očekuje se da bi ramazan prvih 10 dana trebao biti prijatan za postače”.

Prošlog ljeta je bilo mnogo padavina, a da li će tako biti i ovoga puta, je odgovorio: “Dvije trećine ljeta je padala kiša, ali sada ove godine ja takav scenario ne očekujem. Očekujem ljeto sa blagim deficitom padavina. Pojedini izračuni govore da će biti 50 do 60 posto prosječnog ljeta. Predviđa se toplije ljeto od prosjeka, ali ne nužno da će sva tri mjeseca biti takva. Očekuju se padavine u blagom deficitu ili granicama višegodišnjeg prosjeka. Temperature se predviđaju iznad 20, odnosno 25 stepeni Celzijusa”.