Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija EBRD-a

Zvizdić i Šarović: Izuzetna prilika da pokažemo investicione potencijale BiH

zvizdic-sarovic

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da pripreme teku na najbolji način

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je čast, zadovljstvo i izuzetno velika prednost da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izabrala Bosnu i Hercegovinu, odnosno Sarajevo, kao mjesto gdje će održati godišnji sastanak EBRD-a za 2019. godinu.

Najavio je da od 7. do 9. maja očekuju više od 2.000 učesnika, uključujući prije svega lidere zemalja zapadnog Balkana, „naše komšije iz regiona, jer naša namjera je da se i dalje ekonomski, infrastukturno, privredno jače uvezujemo kako bi napravili povećani nivo konkurentnosti i razvoja naših ekonomija“.

– Imat ćemo priliku da ugostimo skoro 70 delegacija guvernera EBRD-a kao i mnoge poslovne ljude iz 38 ekonomija sa kojima Evropska banka za obnovu i razvoj ima svoje konekcije. Ovo će biti izuzetna prilika da pokažemo investicione potencijale BiH, da BiH prikažemo u jednom drugom, mnogo pozitivnijem svjetlu – ocijenio je Zvizdić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da pripreme teku na najbolji način, te da je sa jučerašnjim danom, i to je dobra vijest, 2.886 registrovanih učesnika, poslovnih ljudi i guvernera koji dolaze, 82 delegacije i još 300 prijavljnih koji čekaju registracije i provjere.

Po njegovim riječima, najveći dio događaj će se dešavati u zgradi PSBiH i Vijeća ministara BiH, Swiss hotelu i Holiday innu. Bit će više od 40 događaja tokom tri dana.