Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Nedim Sladić objavio kakva nas zima čeka i da li će je uopšte biti

sladić zima
Foto: Pixsell/Arhiv

Bh. meteorolog Nedim Sladić Nedim Sladić za Novu BH je govorio o zimi koja nam kuca na vrata

U Bosni i Hercegovini će u naredna dva dana biti pretežno oblačno s kišom i lokalnim pljuskovima, dok se sunčanije vrijeme očekuje tokom vikenda.

U četvrtak će biti će umjereno do pretežno oblačno vrijeme s lokalnim pljuskovima u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 17, a dnevna od 16 do 22, na sjeveroistoku Bosne do 24 stepena.

Pretežno oblačno s kišom i lokalnim pljuskovima bit će u petak, 27. oktobra. Intenzivnije padavine u Hercegovini. Vjetar umjeren sa jakim udarima južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 19, a dnevna od 16 do 22, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 25 stepeni.

U subotu, 28. oktobra u Hercegovini će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje sunčano uz umjerenu oblačnost. Prema kraju dana i tokom noći lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 19, a dnevna od 16 do 22 stepena.

Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost očekuje se u nedjelju, 29. oktobra. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 17 do 23, u sjevernim područjima Bosne do 25 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Sladićeva prognoza

Bh. meteorolog Nedim Sladić Nedim Sladić za Novu BH je govorio o zimi koja nam kuca na vrata.

Sladić je otkrio da li će ona biti zima u pravom smislu te riječi.

“Postoji umjerena vjerovatnost da bi ova zima trebala biti toplija od prosjeka. Padavinama nešto malo vlažanija, što implicira da bi Sredozemlje bilo aktivno i samim tim nama slalo nestabilan i vlažan zrak. To strujanje zraka bi uzrokovalo da imamo toplije, više temperature zraka nego je to uobičajno za ovaj dio godine”, rekao je Sladić.

Sladić je na kraju istakao kako sve navedeno ne znači da će hladnoća izostati u narednom periodu.

“Kada se uvežu ta tri mjeseca, može se reći da toplota ima veću dominaciju naspram hladnih perioda. Ali to ne znači da će hladnoća u potpunosti izostati”.

Kakva nam zima predstoji i hoće li topli zrak dominirati nad hladnim, za Novu pojasnio Nedim Sladić.

Posted by NOVA BH on Tuesday, October 24, 2023