Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužen za zločine

Nedžad Hodžić još uvijek nije sposoban da prati suđenje

tuzilastvo-bih-sud

Prije nego su vještaci iznijeli svoj nalaz i mišljenje, sutkinja Mediha Pašić je na statusnoj konferenciji istakla kako je u ovom predmetu rađeno više vještačenja ljekara pojedinaca, timskih, kao i vještačenja u više medicinskih centara

Vještaci medicinske struke su zaključili da promjene u zdravstvenom stanju Nedžada Hodžića, koji je optužen za zločine počinjene 1993. godine na Igmanu (općina Hadžići), mogu samo voditi do pogoršanja, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Prije nego su vještaci iznijeli svoj nalaz i mišljenje, sutkinja Mediha Pašić je na statusnoj konferenciji istakla kako je u ovom predmetu rađeno više vještačenja ljekara pojedinaca, timskih, kao i vještačenja u više medicinskih centara.

Ona je navela da su nalazi ostali isti, a da je Odbrana još ranije predlagala da se postupak protiv Hodžića obustavi.

“Mi to nismo mogli zbog zakonskih odredbi”, kazala je Pašić, ali i podsjetila na sličnost ovog predmeta s drugim, u kojem se također sudilo za ratni zločin, gdje je Tužilaštvo odustalo od optužbe.

Neuropsihijatar Danilo Mihajlović i psihologinja Aleksandra Salamadić su, kao i na ročištu prije dvije godine, ukratko iznijeli svoj nalaz i mišljenje, rekavši da su imali uvid u medicinsku dokumentaciju, te izvršili pregled Hodžića.

Ranije su se vještaci izjasnili kako Hodžić i dalje nije sposoban da učestvuje u postupku pred Sudom BiH. Optuženi nije prisustvovao današnjoj statusnoj konferenciji.

Ovaj put vještaci su bili saglasni da je njegovo stanje trajno, te da promjene mogu doći samo u smislu pogoršanja. Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, vještak Mihajlović je pojasnio da u slučaju kada bi optuženi došao u sudnicu, on ne bi imao pažnju da prati suđenje.

Miroslav Janjić, tužilac u zamjeni, kazao je kako ostavlja postupajućem tužiocu da se dalje o svemu izjasni, a braniteljica Nedžla Šehić je podsjetila do kakvih sve situacija može dovesti jedna zakonska regulacija.

“Smatram da je mrlja na prvosudnom sistemu da jedan takav čovjek leži sedam godina u zatvoru”, rekla je braniteljica.

Hodžić se nalazi na izdržavanju 12-godišnje kazne zatvora za ratni zločin počinjen u konjičkom selu Trusina, na koju je osuđen u drugom predmetu pred Sudom BiH. U ovom predmetu on je, kao nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), optužen za mučenje, udaranje i seksualno zlostavljanje srpskih zarobljenika na Igmanu 1993. godine.