usvojen tužbeni zahtjev

Nedžadu Hodžiću isplaćeno 8.000 KM zbog pretrpljene duševne boli tokom suđenja za zločine u Kladnju

sudnica

Hodžić je u tužbi protiv Bosne i Hercegovine potraživao naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljene duševne boli i straha zbog mjera zabrane koje je imao tokom suđenja za ratni zločin na području Kladnja, nakon kojeg je pravosnažno oslobođen

Sud Bosne i Hercegovine je Nedžadu Hodžiću, oslobođenom optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja, isplatio 8.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog pretrpljene duševne boli uzrokovane mjerama zabrane za vrijeme postupka, piše Detektor.

Hodžićev branilac Kenan Hadžimuhović je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio da je Državni sud donio odluku po zahtjevu za naknadu nematerijalne štete zbog mjera koje je njegov branjenik imao tokom sudskog postupka.

“Usvojen je tužbeni zahtjev u iznosu od 8.000 konvertibilnih maraka”, naveo je Hadžimuhović.

Hodžić je u tužbi protiv Bosne i Hercegovine potraživao naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljene duševne boli i straha zbog mjera zabrane koje je imao tokom suđenja za ratni zločin na području Kladnja, nakon kojeg je pravosnažno oslobođen.

Na ročištu održanom u martu 2021. godine, vještak neuropsihijatar Oleg Grubač je rekao da je Hodžić pretrpio strah jakog intenziteta u trajanju od sedam dana, srednjeg intenziteta narednih šest mjeseci, a slabijeg intenziteta do kraja trajanja mjera zabrane koje su mu bile izrečene tokom postupka, odnosno u trajanju 21 mjesec i 18 dana.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH je u maju 2019. potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Hodžić, zajedno s još šest osoba, oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine.

Predmet u kojem Radenko Marinović, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin počinjen u Prijedoru, tuži BiH radi naknade nematerijalne i materijalne štete vraćen je na ponovni postupak Upravnom odjeljenju.

Kako nam je kazao njegov advokat Siniša Dakić, prvostepena presuda je ukinuta i Apleaciono vijeće je vratio postupak na ponovno suđenje, da se ponovno utvrđuju osnovi i visina naknade.

“Prvostepeno je Sud BiH djelimično dodijelio naknadu štete. On je tražio, s obzirom da je imao izgubljenu dobit kao džudo sudija i trener, kao MMA trener jer je imao klub. Nakon žalbi, Apelaciono vijeće je ukinulo presudu i vratio da se utvrđuje i osnov i visina”, rekao je Dakić za BIRN BiH.

Iz Suda BiH je odgovoreno da je u predmetu “Marinović” žalba tužitelja uvažena i prvostepena presuda je ukinuta u dijelu u kojem je tužitelj odbijen sa tužbenim zahtjevom za naknadu materijalne štete na ime izgubljene dobiti, kao i u odluci o troškovima postupka. U tom dijelu predmet je vraćen sudiji u prvostepenom postupku na ponovno suđenje. Kako su nam kazali, žalba tužitelja u odnosu na visinu dosuđene naknade nematerijalne štete je uvažena.

Marinović je oslobođen optužbi za ubistvo i udaranje Nihada Bašića počinjeno u ratu na području Prijedora. Njemu se sudilo zajedno s Darkom Mrđom i Zoranom Babićem.

Iz Državnog suda su rekli da je predmet Samir Šabić još uvijek otvoren te će se rješavati “u skladu s hronološkim slijedom zaprimljenih predmeta, hitnosti u postupanju i zakonskim rokovima”.

Šabiću je u februaru ove godine održano pripremno ročište na kojem je tužbom protiv države tražio naknadu troškova za period od decembra 2014. do novembra 2019. godine. Tada je rečeno da je Šabić tokom petogodišnjeg postupka 72 puta došao na suđenje.

Šabiću je suđeno za ratne zločine sa Jadrankom Šaranom i Zijadom Kadićem. Sva trojica su pravosnažno oslobođeni optužbi za zločine u Bosanskoj Krupi.

BIRN BiH je u maju prošle godine objavio analizu da su do tada odštete isplaćene osobama koje je Sud BiH oslobodio optužbi za ratne zločine narasle na preko 3,5 miliona KM, a za rastuće troškove pravni stručnjaci krive loš tužilački rad.

U periodu od 2011. do novembra 2019. uloženo je ukupno 59 zahtjeva za odštetu od strane oslobođenih osoba. Od toga je 48 slučajeva obrađeno u cijelosti, jedan odštetni zahtjev je odbijen, jedan povučen, a u dva slučaja je uložena žalba. U sedam preostalih slučajeva postupak je još u toku.