Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neka građani Sarajeva ne kažnjavaju zlostavljače, ostavite to nadležnim organima

Goran Kovacevic
Goran Kovačević

Slučaj samoubistva 14-godišnjeg Mahira nije jedini slučaj u BiH, koji je povezan sa vršnjačkim nasiljem.

Ovo je samo jedan od dokaza u nizu da u bh. društvu stvari ne funkcioniraju kako treba, upozorio je za agenciju Patria profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, Goran Kovačević.

Porazno je, ako je istinito, rekao je Kovačević, sve ovo što možemo pročitati po raznim medijima o tome šta se sve dešavalo dječaku.

On se pita ko su ti ljudi koji su odgojili monstrume ovog kalibra.

“Nemoguće je ostati ravnodušan na ovakva dešavanja, ne postaviti pitanje kako je došlo do svega ovoga. Moje mišljenje je da je zakazalo društvo u cjelini. Hoćemo li od slučaja do slučaja praviti medijsku hajku, od Denisa do Mahira. Isti problem egzistira cijelo vrijeme, a da niko nije poduzeo nikakvu formalnu aktivnost”, kaže Kovačević.

On apeluje na zakonodavnu vlast da, identificira sve manifestacije fenomena pod nazivom maloljetnička delinkvencija. Apeluje, na roditelje, da povedu računa šta im djeca rade.

Zar vas ne bi bilo sramota, kaže Kovačević, da se vaše zanemarivanje i ime dovodi u vezu sa tuđom tragedijom?

Stoga smatra da društvo ne smije dozvoliti da počinitelji, podstrekači, publika i svi oni koji su se na neki način zabavljali u cijeloj tragičnoj situaciji, ostanu nepoznati.

“Građanima koji suosjećaju sa porodicom, koji situaciju doživljavaju emotivno poručujem da ne poduzimaju bilo kakvu aktivnost protiv zlostavljača, ostavite to nadležnim organima, ali insistirajte da ti isti organi budu pravedni u određivanju adekvatne kazne za ove ljude, a javno osuđujem roditelje počinitelja. Apelujem na vlasti u BiH da „ovu školu“ sankcinišu. Ovo je teritorija BiH, a ne teritorija neke druge države. Stradao je državljanin BiH, a ne „međunarodni faktor“.

Ovo je sramota za državu, za društvo, sramota za ovaj grad. Nije valjda da smo spali na to da nam bande budu mjera stvari”, smatra Kovačević.

Vjeruje da stvari treba početi mjeriti dužinom kazne.