Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IPI Svjetski kongres

Nekoliko dobitnika Pulitzerove nagrade dolazi u Sarajevo

kongres ipi

Događaj koji se održava od 22. do 24. maja okupit će novinare, urednike i izdavače iz cijelog svijeta

Do godišnjeg Svjetskog kongresa Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i festivala medijskih inovacija koji se od 22. do 24. maja održava u Sarajevu ostalo je još nešto više od dvije sedmice.

IPI Svjetski kongres se održava pod temom “Navigacija kroz krize: Novinarstvo na prekretnici”. 

Opsada Sarajeva

Jedna od tema kongresa nosi naziv: Rat, mir i novinarstvo: Razmišljanje o opsadi Sarajeva 30 godina kasnije.

– Oslanjajući se na svoja iskustva izvještavanja tokom opsade Sarajeva, vodeći novinari i urednici podijelit će lekcije koje su naučili usred haosa sukoba. Istražit ćemo duboke implikacije i pouke njihovog rada za savremeno izvještavanje o ratu i razmisliti o kritičnoj važnosti zaštite novinara i društava u vremenima prevrata – najavljuju organizatori.

Također, jedna od tema ovog događaja, koji će okupiti novinare, urednike i izdavače iz cijelog svijeta, jeste i “Mentalno zdravlje u redakciji”.

-Na predstojećem IPI Svjetskom kongresu i Festivalu medijskih inovacija u Sarajevu naučit ćemo kako implementirati strategije koje podržavaju dobrobit novinara. U našem medijskom okruženju koje se brzo razvija, novinari se suočavaju s rizikom od izgaranja i štete po svoje mentalno zdravlje ne samo zbog ozbiljnosti događaja o kojima izvještavaju, već i zbog pritisaka pokvarenih poslovnih modela i brzih promjena u načinu na koji radimo – najavili su iz IPI-ja.

Praktične radionice

Učesnici Kongresa će imati priliku da učestvuju u praktičnoj radionici na kojoj će, između ostalog, naučiti kako razgovarati o mentalnom zdravlju u redakcij, te kako razviti odgovarajuće efikasne smjernice za digitalnu komunikaciju.

Svoja iskustva na Kongresu će, među ostalima, podijeliti i novinarka Mar Cabra, dobitnica Pulitzerove nagrade, koja je iskusila izgaranje nakon što je rukovodila aktivnostima na prikupljanju podataka i tehnologije tokom istrage globalnog istraživačkog poduhvata “Panamski papiri”. 

Inače, ovaj kongres će okupiti nekoliko dobitnika Pullitzerove nagrade. Među njima je i  istraživačka novinarka New York Timesa Azmat Khan, koja je direktorica Centra za globalno novinarstvo.

Evolucija AI

Kongres će, također, pokušati dati odgovore na pitanje: Kako učiniti da Velika tehnologija radi za nas?

-Igra se brzo mijenja – posebno s evolucijom vještačke inteligencije (AI) – i novinarstvo mora biti na mjestu vozača. Kako možemo, kao mediji, oblikovati pravila i razgovore oko velike tehnologije kako bismo osigurali budućnost novinarstva koje nam je potrebno?

Na IPI Svjetskom kongresu čut ćemo od lidera misli koji predvode ovaj razgovor, dijeleći naučene lekcije i moguće puteve naprijed, i uzimajući inspiraciju iz postojećih inicijativa za reguliranje tehnoloških divova i zaštitu slobodne štampe – najavili su iz IPI-ja.

Na ovu temu će na IPI Svjetskom kongresu govoriti i Courtney C. Radsch (SAD) koja pomaže u osmišljavanju političkih rješenja za zaštitu i jačanje nezavisnog novinarstva u svojoj ulozi direktorice američkog Centra za novinarstvo i slobodu pri Institutu za otvorena tržišta.