BiH

Američki ambasador

Nelson: BiH su za izgradnju povjerenja potrebni lideri

04/07/2021

A kad govorimo o izborima: korumpirani akteri koji izborni sistem iskorištavaju i njime manipulišu zarad vlastite koristi, otimaju građanima pravo da biraju vlastite lidere i pozivaju te iste lidere na odgovornost

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini večeras je putem Facebook stranice organizirala proslavu 245. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

U svome obraćanju američki ambasador Eric Nelson je istaknuo da je današnji praznik prilika da se u Bosni i Hercegovini proslavi i 25 godina partnerstva SAD i Bosne i Hercegovine te dodao da se ove godine obilježava važan trenutak u odnosima dviju zemalja – 25 godina otkako je Agencija za međunarodni razvoj SAD-a (USAID) počela pružati pomoć BiH.

Podsjetio je da je u prvim godinama poslije rata ta pomoć bila usmjerena na obnovu zemlje i ponovno pokretanje privrede. Naglasio je da već 25 godina ulažu u institucije i obuku građana ove zemlje koji teže prosperitetnoj i demokratskoj budućnosti zasnovanoj na vladavini zakona.

– Dok obilježavamo ovu godišnjicu USAID-a svake sedmice putem društvenih mreža promovišemo heroje BiH. Ti heroji su građani koji su iskoristili obuku i pomoć USAID-a za izgradnju jače, prosperitetnije demokratije u Bosni i Hercegovini – naglasio je ambasador Nelson.

Dodao je kako njihove priče o teško postignutim rezultatima u polju ljudskih prava, pravde, mira i povjerenja, poduzetništva i otvaranja radnih mjesta, obrazovanja i drugog podsjećaju na napredak koji je postignut.

– Njihove priče su utjelovljenje sposobnosti ove zemlje da dostigne standarde koji vrijede u euroatlanskoj zajednici. Kroz pružanje naše pomoći mi nastavljamo ulagati u buduće generacije – rekao je Nelson.

Istaknuo je kako su Bosni i Hercegovini za izgradnju povjerenja potrebni lideri kojima je potrebno osigurati uporište.

– Istinsko uporište za budućnost treba da uključuje i izbornu reformu prije izbora naredne godine, kao i reforme koje će privući strane investicije i pomoći legitimnim poslovnim subjektima da otvore radna mjesta, napredovanje u realizaciji reformi koje će BiH približiti članstvu u EU, a iznad svega zajedničku borbu protiv korupcije – kazao je američki ambasador

Podsjetio je na nedavne riječi predsjednika Joea Bidena: „Korupcija nagriza temelje društva“, te istaknuo da su zbog nje vlasti manje efikasne, rasipaju se javni resursi i stvara nejednakost kada je u pitanju dostupnost usluga, što prodicama otežava brigu o najmilijima.

Govoreći o izborima ambasador Nelson je kazao da korumpirani akteri koji izborni sistem iskorištavaju i njime manipulišu zarad vlastite koristi otimaju građanima pravo da biraju vlastite lidere i pozivaju te iste lidere na odgovornost.

– Reforme kojima bi se riješila ta pitanja, podstakao privredni rast u BiH, eliminisala diskriminacija i zloupotreba izbornog procesa te otpočelo vraćanje povjerenja u pravosudne institucije nadomak su ruke u ovoj godini. SAD će ostati nepokolebljiv partner liderima i građanima koji su spremni da rješavaju ovakve probleme i BiH usmjere naprijed – zaključio je američki ambasador Eric Nelson.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.