Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki ambasador

Nelson: NATO će nastaviti pomagati BiH na reformskom euroatlantskom putu

Eric_Nelson

Nelson je govorio i o integraciji ka Evropskoj uniji, izmjenama Izbornog zakona, borbi protiv korupcije i ekonomskim reformama

Američki ambasador Eric Nelson smatra da će Bosna i Hercegovina voditi proces članstva u NATO-u i Evropskoj uniji, te da će u tome imati podršku ovog vojnog saveza.

To je izjavio na konferenciji “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini” koja je jučer održana u Neumu. Nelson je govorio i o integraciji ka Evropskoj uniji, izmjenama Izbornog zakona, borbi protiv korupcije i ekonomskim reformama.

Mišljenja je da je svima zajednički cilj da Bosna i Hercegovina napreduje na euroatlantskom putu. Potcrtao je da su Sjedinjene Američke Države i dalje spremne raditi da bi Bosna i Hercegovina ostvarila puni potencijal i ispunila obaveze prema građanima.

– Putujući po cijeloj zemlji čujem istu poruku bilo gdje da sam – da ova zemlja ima ogroman potencijal, ali da su potrebne zdravorazumske ekonomske reforme i reforme u oblasti vladavine zakona da bi se smanjila korupcija, dao poticaj poslovanju i privukle investicije. Sve što je manje od toga znači dalje potonuće u status quo koji Bosnu i Hercegovinu sprečava da napreduje – napomenuo je Nelson.

Podsjetio je da mišljenje Evropske komisije jasno pokazuje Bosni i Hercegovini kako da osigura budućnost u EU. Ukazao je da ostvarivanju svjetlije i stabilnije budućnosti može doprinijeti i Program reformi kojim se ostvaruje saradnja s NATO-om.

Također ja podsjetio na međunarodnu pomoć Bosni i Hercegovini, ali i na to da je sada odgovornost na liderima.

– Vrijeme je da lideri u Bosni i Hercegovini urade svoj dio posla – govorimo o radu na smislenim reformama korak po korak, a one su putovanje koje obećava, putovanje ka potpunoj uključenosti u euroatlantsku zajednicu – poručio je.

Nelson je održavanje lokalnih izbora u Mostaru nazvao historijskim i pozvao je na promjene kojima će se izbori učiniti transparentnijim i pravednijim. Za njega to znači i uvođenje tehnoloških rješenja.

“Ovome bih dodao još jednu vitalnu komponentu – građanski angažman. Građani, bilo kao pojedinci ili organizirani u grupe, moraju biti u prvom planu zalažući se za promjene i bolje upravljanje i držeći izabrane dužnosnike odgovornima za svoje postupke (ili nerad).

I nisu samo izabrani dužnosnici ti koji trebaju odgovarati na zahtjeve građana. Svi javni službenici rade u korist javnosti, a ne po nalogu političkih pokrovitelja, što je činjenica koja je previše izgubljena u BiH. Povjerenje javnosti u institucije vlasti u BiH, posebno u njeno pravosuđe, u svakom je trenutku nisko jer javnost uvijek iznova vidi kako drski akti korupcije i pohlepe ostaju nekažnjeni”, rekao je Nelson.

Američki ambasador smatra da će podizanje ekonomije BiH na standarde euroatlantske zajednice također će zahtijevati reforme koje povećavaju transparentnost i vladavinu zakona. Te su reforme hitno potrebne kako bi pomogle oporavku od pandemije i ojačale dugoročnu gospodarsku stabilnost zemlje.

“Te teške reforme postaju lakše kada u pomoć pozovete 30 saveznika NATO-a. Odnos NATO-a s BiH sada je definiran reformama i vlastitim Programom reformi u BiH.

NATO će nastaviti pomagati BiH da krene naprijed na svom reformskom orijentiranom euroatlantskom putu. BiH će, međutim, preuzeti vodstvo. Tekući proces Programa reformi prilika je BiH da identificira vlastite reformske prioritete i kako predviđa donošenje pomoći Saveza za njihovo postizanje. Putevi BiH prema NATO-u i EU komplementarni su – oboje pomažu u provođenju značajnih reformi koje utječu na sve građane BiH.

NATO će nastaviti aktivno podržavati Oružane snage BiH. OSBiH je prirodni partner NATO-u. Kao i NATO, OSBiH je okupio bivše protivničke vojske kako bi stvorio učinkovitu i jedinstvenu instituciju.

Uz pomoć NATO-a, OSBiH ne samo da štiti građane BiH – uključujući pomoć u slučaju katastrofe i razminiranja – već doprinosi i globalnoj sigurnosti. Više od 1.800 bosanskohercegovačkog osoblja koje je raspoređeno u međunarodne operacije poput Misije odlučne potpore u Afganistanu od 2006. godine ističe ulogu BiH kao izvoznika sigurnosti.

NATO je ponosan na svoju ulogu u pomaganju uspostavljanju i osiguranju mira u BiH u posljednjih 25 godina. Kao savez, NATO se vodi konceptom kolektivne sigurnosti. Sigurnost, stabilnost i prosperitet najbolje se postižu smislenom saradnjom.

Sjedinjene Države nastavit će podržavati reformske prioritete BiH vođene procesom Programa reformi koji vodi BiH. Fokus NATO-a u BiH je na snažnom partnerstvu, a vrata članstvu ostaju otvorena. Svaka buduća odluka o pozivu BiH da se pridruži Savezu donosila bi se na temelju konsenzusa svih saveznika i unutar vlasti BiH.

Građani Bosne i Hercegovine su zaslužili odgovorne vođe. 2021. godine potrebni su im više nego ikad prije, da bi vratili povjerenje u svoje institucije, za jednostavne prilike za poboljšanje života i vodeći put u budućnost, oslobođeni unatrag okrenutih pokušaja da podstaknu strah i podjele i učvrste status quo.

Neophodne reforme su jasne. Koraci neophodni da bi BiH napredovala na svom evropskom putu su jasni. Kapacitet i potencijal BiH da ih postigne su jasni. Američka i međunarodna podrška je jasna.

Potrebna je politička volja, hrabri partneri i lokalni čelnici koji se pitaju: Poboljšavamo li živote naroda u BiH?”, zaključio je Nelson.