Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasadori o korupciji

Nelson: Pravosuđe kontrolišu političke sile; Field: Neki su iznad zakona

sattler-nelson-i-field (1)

Američki ambasador je rekao da je Ured za borbu protiv korupcije suočen sa pritiscima i zastrašivanjem

Ambasadori SAD-a Eric Nelson, Velike Britanije Matthew Field, EU Johann Sattler, Holandije Reinout Voss, te šefica OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec podržali su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije KS tokom predstavljanja analize o korupciji. Pohvalii su rad Ureda s Erduanom Kafedžićem na čelu.

Piše: A. DUČIĆ

Američki ambasador Eric Nelson rekao je da su vlasti na svim nivoima iznevjerile građane, kada je riječ o korupciji, dodavši da ima čak i onih koji rade u pravosuđu a koji ne pokazuju volju da se bore protiv korupcije.

– Nažalost, dio su problema a ne rješenja. BiH i dalje zaostaje susjedima zbog neposvećenosti borbi protiv korupcije. Problem je što osim malog tima poput Ureda za borbu protiv korupcije i još nekih pojedinaca, pravosudni sistem kontrolišu političke sile. SAD ulažu značajne sredstva u borbu protiv korupcije. Davat ćemo podršku hrabrim istražiteljima i tužiteljima. Erduanov tim radi i imaju rezultate, mi pozdravljamo njihovu posvećenost. Umjesto da se podrži, ovaj ured se suočava s problemima, izloženi su pritiscima i zastrašivanjem.To je neprihvatljivo – kazao je Nelson.

Sattler je tokom svog obraćanja rekao da se osjeća kao Bill Murray u filmu u kojem svaki dan taj glumac proživljava na isti način.

– Prije tačno godinu su bili manje više isti govornici na dan borbe protiv korupcije, ali malo toga ili nimalo je urađeno, o čemu govore Priebeov i drugi izvještaju. Čak 78 posto građana izražava nezadovoljstvo kada je riječ o rezultatima pravosuđa – rekao je Sattler.

Ipak, kaže on, postoji tračak nade, a jedan od primjera je i Ured za borbu protiv korupcije.

-Zahvalni smo im. Poznato je šta treba da se uradi u KS, znamo šta treba i na nivou FBiH. Nedostaje odjeljenje u Vrhovnom sudu za borbu protiv korupcije, na državnom nivou nedotaj izmjene zakona o javnim nabavkama, izmjene Zakona o sukobu interesa i VSTV-u – rekao je Sattler.

Kavalec je zahvalila Uredu i Kafedžiću na hrabroj borbi iako se suočavaju sa protivljenjem unutar sistema.

– Zabrinuti smo zbog činjenice jer u BiH ne samo da nije postignut napredak, kada je riječ o borbi protiv korupcije, već postaje i gore, a posebno zabrinjava korupcija u javnim nabavkama tokom pandemije – rekla je šefica Misije OSCE-a u BiH.

Field je danas izjavio da korupcija utječe na građane u svakodnevnom životu, a da su krive stranačke politike.

– Zbog nedostatka presuda građani vjeruju da su neki iznad zakona. To moramo promjeniti. Potreban je koordinirani odgovor svih, da oni na javnim funkcijama budu ispravan primjer. Zahtjevaju se istrage krivične istrage, zatvorske kazne za one koji su smatrani nedodirljivim – poručio je Field.

Voss je rekao da postoji informacija da će Kanton Sarajevo imati manje sredstava za planiranje budžeta, ali da se za Ured za borbu protiv korupcije ne smiju smanjivati ta sredstva. On je poručio biračima da glasaju za one koji se bore protiv korupcije, a političarima da ispunjavaju obećanja u ovom segmentu.

Američki tužilac Eric Larsson koji je savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije rekao je da je u ovoj godini zabilježeno povećanje prijava za korupciju koje šalju građani i to za 500 posto. On je kazao da Ambasada SAD-a posebno podržava građanski aktivizam.

Spomenuo je i neke nedostatke u pravosuđu navodeći primjere da je optužnica u korupcijskom predmetu “Pravda” podignuta prije tri godine a da suđenje još nije počelo. Također suđenje ni u predmetu “Zadruga” nije počelo iako je optužnica podignuta prije dvije godine.