Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktorica usaid-a u BiH

Eslick: Široko rasprostranjena korupcija glavna je prepreka BiH za samostalnu budućnost

nancy-eslick-ss2

– Široko rasprostranjena korupcija u BiH je glavna prepreka u nastojanjima zemlje za samostalnu budućnost, poručuje Eslick, te citira frazu Bone Voxa, frontmena grupe U2: “Najgora bolest na svijetu je danas korupcija. A lijek za to je: transparentnost”

Pitate li se kako se troši vaš novac u javnim nabavkama? Transparentna državna potrošnja obilježje je samoodrživih zemalja, a USAID pomaže građanima BiH da saznaju više o potrošnji njihovih vlada.

To će od danas moći putem portala PratimoTendere.ba pokrenutog uz podršku USAID-ovog projekta “Pomoć građanima u borbi protiv korupcije”.

Ovaj će portal informirati građane i organizacije civilnog društva, istraživače, medije i novinare, te institucije i sve one zainteresirane za zakonit, transparentan i odgovoran sistem javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

– USAID se ponosno pridružuje građanima BiH u borbi protiv korupcije, to je jedan od naših prioriteta. Od podrške dobrom upravljanju i transparentnosti do ekonomskog rasta i kreiranja politike, borba protiv korupcije je glavna komponenta posla kojim se bavimo, kaže Nancy Eslick, direktorica USAID-a u BiH.

Eslick dodaje kako je šteta što je ta komponenta tako prijeko potrebna u našoj zemlji.

– Široko rasprostranjena korupcija u BiH je glavna prepreka u nastojanjima zemlje za samostalnu budućnost, poručuje Eslick, te citira frazu Bone Voxa, frontmena grupe U2: “Najgora bolest na svijetu je danas korupcija. A lijek za to je: transparentnost”.

– Danas smo ovdje kako bi pokrenuli novi način za uvođenje transparentnosti u postupku javnih nabavki u BiH, transparentnosti koja može pomoći u suzbijanju toliko endemske korupcije u zemlji, dodaje Eslick.

USID-ova pomoć građanima u borbi protiv korupcije podržala je lokalne organizacije civilnog društva da razviju novi online alat koji prati sve javne nabavke koje obavljaju svi nivoi vlasti u vladinim institucijama i otkriva one koji sadrže elemente korupcije.