Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruka ambasadora

Nelson: Reforme će vam biti lakše kada od 30 saveznika NATO zatražite pomoć (VIDEO)

nelson (1)

SAD posvećene napredovanju BiH na njenom euroatlantskom putu i realizovanju njenih partnerskih ciljeva sa NATO savezom

Američki ambasador u BiH Eric Nelson osvrnuo se na zajedničku vježbu pripadnika Vojske SAD-a i Oružanih snaga BiH koja se realizuje na poligonima za obuku OS BiH – Glamoč i Manjača.

Piše: A. DUČIĆ

-Ova vježba jača našu sposobnost da djelujemo kao dio interoperabilnog tima i primjer je snažnog partnerstva između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država sa njenim NATO saveznicima. Integrisanje vazduhoplovnih sredstava sa kopnenim komponentama predstavlja izazov i zadatak i ovakve vrste združenih vojnih vježbi koje su od ključne važnosti za postizanje uspjeha u multinacionalnim operacijama podrške miru – kazao je ambasador Nelson.

Kako ističe on, baš poput NATO Saveza, OSBiH okupile su nekadašnje suprotstavljene vojske radi stvaranja jedne učinkovite i jedinstvene institucije.

-Svi građani BiH trebalo bi da budu ponosni na OSBiH. U podršku NATO-a OSBiH ne samo da pružaju sigurnost građanima BIH nego doprinose i globalnoj sigurnosti. U ovoj 25. godini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pravimo osvrt na ulogu koju je NATO odigrao u osiguranju mira u BiH. Gledajući u narednih 25 godina, isto tako, sagledavamo i trajni mir, sigurnost i prosperitet koje NATO savez može donijeti Zapadnom Balkanu – ističe Nelson.

Teške reforme, navodi ambasador, postaju lake kada od 30 saveznica NATO saveza zatražite pomoć. Partnerstvo BiH sa NATO savezom usmjereno je na reforme koje dotiču sve sfere u društvu od modernizacije sektora odbrane do vladavine prava a koje će poboljšati život svih građana BiH.

-BiH će voditi ove reformske napore ali savez će biti spreman da pomogne. SAD posvećene su podrške napredovanju BiH na njenom euroatlantskom putu i realizovanju njenih partnerskih ciljeva sa NATO savezom. NATO savez počiva na jednostavnom principu: sigurnost, stabilnost i prosperitet najlaške se postižu kroz smislenu saradnju – poručio je američki ambassador u BiH.