Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KS

Komisija za sigurnost traži da migranti koji krše bh. propise budu deportovani

vlada-kanton-sarajevo

Predloženo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da hitno, prioritetno, dosljedno i vjerodostojno primjenjuje sve propise koji se odnose na utvrđivanje identiteta migranata

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo održala je danas sjednicu na kojoj je razmatrana značajno pogoršana sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, pri čemu je posebno istaknut povećan broj nasilnih krivičnih djela počinjenih od migranata u kojima se često u pitanje dovodila sigurnost i život građana u KS.

S tim u vezi, na sjednici je jednoglasno doneseno nekoliko zaključaka.

Komisija za sigurnost Skupštine KS poziva Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da, u skladu sa svojom ekskluzivnom nadležnošću, neizostavno provodi propisane procedure i način organizacije službe vezano za kretanje i boravak stranaca-migranata u BiH, na način da se na njih primjenjuju najmanje jednaki standardi i pravila kao na državljane BiH.

Komisija za sigurnost poziva Ministarstvo sigurnosti BiH da hitno počne primjenjivati postojeće propise za deportaciju migranata koji budu uhvaćeni u kršenju propisa BiH, uključujući i donošenje novih propisa koji se odnose na ograničenje kretanja u određenom vremenskom periodu, kao i definiranje protokola vezanih za neposjedovanje ličnih isprava ili drugih isprava o identitetu (uključujući sve privremene dokumente koje im izdaju organi BiH).

Komisija poziva Ministarstvo odbrane BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH da zajedno i hitno utvrde raspoložive prostorne kapacitete u BiH, te da izvrše hitno proporcionalno izmještanje migranata iz urbanih naselja na nove lokacije, kako zbog sigurnosnih razloga tako i zbog epidemiološke situacije, jedan je od zaključaka.

Predloženo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da hitno, prioritetno, dosljedno i vjerodostojno primjenjuje sve propise koji se odnose na utvrđivanje identiteta migranata, kao i primjenjuju sve naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje se odnose na ograničenje kretanja.

Predloženo je da bez odlaganja MUP KS intenzivira akciju pojačane kontrole uočenih pojedinaca i grupa migranata s ciljem otkrivanja posjedovanja hladnog i vatrenog oružja, uz obaveznu kontrolu tih osoba koji se zateknu u periodu ograničenja kretanja tzv. “policijskog sata”.

Pozivaju se Ministarstvo sigurnosti i MUP KS da u roku od sedam dana obavijeste donosioca ovih zaključaka o poduzetim radnjama i mjerama, navodi se u zaključcima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.