Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jasni stavovi ambasadora

Nelson se sastao s Dodikom i poručio: Retorika podjele je neprihvatljiva

nelson dodik3 (1)
FOTO: Arhiva

Poruka liderima da poduzmu konkretne korake kako bi došlo do opravka ekonomije i kako bi put BiH ka EU postao realnost

Američki ambassador u BiH Eric Nelson sastao se danas s predsjedavajućim Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom. Ovo je još jedan u nizu sastanak američkog ambasadora sa ključnim političarima u našoj državi.

Jučer se on sastao i sa predsjednikom SDA i dopredsjedavajućim državnog Doma naroda Bakirom Izetbegovićem.

Piše: A. DUČIĆ

Kako je saopćeno iz Ambasade SAD-a u BiH ambassador Nelson i Dodik su razgovaralo o tome da se lideri angažuju u dijalogu umjesto da pribjegavaju retorici koja zagovara podjele te da poduzmu konkretne korake kako bi došlo do opravka ekonomije i kako bi put BiH ka EU postao realnost.

Inače, Nelson je i tokom jučerašnjeg sastanka s Izetbegovićem naglasio potrebu izbjegavanja retorike podjela u svrhu poboljšanja povjerenja građana.

Treba naglasiti da je Američka ambasada pojedinačno, a i zajedno sa drugim ambasadama u saopćenju osudila nedavni Dodikov napad na članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutinu.

“Maliciozni i lični napadi na člana nezavisne institucije su neprihvatljivi i zaslužuju da budu dalje ispitani od strane nadležnih institucija u BiH što je prije moguće”, kaže se u saopštenju.
On je vrijeđao članove CIK-a BiH iz reda srpskog naroda, rekavši da “samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici”.