Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak

Nema mjesta za migrante u Kantonu 10

migranti

U sveobuhvatnoj raspravi predstavnici lokalnih zajednica izrazili su veliko nezadovoljstvo radom državnih institucija, posebno Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ureda za strance BiH

Na sastanku Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Kantona 10 u Livnu zaključeno je da lokalne zajednice ne mogu ispuniti standarde niti imaju kapacitet za privremeni smještaj migranata.

Sastanku na kojem se govorilo o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini i njezinoj mogućoj refleksiji na područje Kantona 10 prisustvovali su načelnici i predstavnici općina, Grada Livna, predsjednik Vlade Kantona 10 Ivan Jozić, ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Vasilija Broćeta, ministar MUP-a Darinko Mihaljević i direktor policije u MUP-u Kantonu 10 Ilija Jakić.

Resorni ministar Darinko Mihaljević upoznao je prisutne sa svim informacijama o migrantskoj krizi i svemu onome na što ona može utjecati.

U sveobuhvatnoj raspravi predstavnici lokalnih zajednica izrazili su veliko nezadovoljstvo radom državnih institucija, posebno Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ureda za strance BiH.

O nekontroliranoj migrantskoj krizi koja mora biti problem države sudionici sastanka su zauzeli jedinstven stav i donijeli zaključak u kojem su usuglasili da lokalne zajednice u Kantonu 10 ne mogu ispuniti standarde niti imaju kapacitet za privremeni smještaj migranata, da se mora poštovati vladavina prava, povećati sigurnost ljudi i zaštita imovine, povećati i dati podršku radu policije i pojačati kontrolu granice.

U tom kontekstu bit će urađena zajednička izjava koju će potpisati načelnici svih općina u Kantonu 10 i to Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča, Drvara i Bosanskog Grahova i gradonačelnik grada Livna, priopćila je Vlada kantona 10.