Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mjerna stanica (ne)radi

Zašto nema podataka o zagađenosti u Kaknju, građani ogorčeni

kakanj

Kakva je situacija u Kaknju najbolje možete vidjeti iz jučerašnjeg snimka koji je objavljen na Facebooku jednog stanovnika ovog grada

Iako meteorolozi kažu da je vrijeme sunčano, građani Kaknja sunce nisu vidjeli danima. Neće ga vidjeti ni danas. Zagađenje zraka je kulminiralo proteklih dana, neprijatan miris (neki će reći i okus) zraka u Kaknju primjetan je svima koji su ovih dana bili prinuđeni da budu na otvorenom.

Međutim u izvještajima koji se objavljuju u medijima Kakanj se nikada ne spominje. Razlog je čini se jasan, mjerna stanica – ne radi. Podatke o zagađenosti zraka u Kaknju nemoguće je pronaći, a iz Općine Kakanj stiglo je objašnjenje.

“Stanica radi, ali se na prvu i bez provjere u Općini Kakanj uzima podatak s web-stranice Federalnog hidrometeorološkog zavoda da stanica ne radi. Radi se o tome da se izgubi konekcija s Federalnim hidrometeorološkim zavodom, no to ne znači da kakanjska stanica nije u funkciji. Stanica je u funkciji i podaci koji očitava ovih dana su takvi da iziskuju proglašenje prve epizode – epizode pripavnosti i ta epizoda je na snazi”, pojasnili su na zvaničnoj Facebook stranici Općine Kakanj.

Međutim, podatak o tome kolika je zagađenost u Kaknju, kao što se može vidjeti za ostale općine u BiH, ne postoji.

A kakva je stvarna situacija u Kaknju najbolje možete vidjeti iz jučerašnjeg snimka koji je objavljen na Facebooku jednog stanovnika ovog grada:

A kako je bilo sinoć oko osam sati pogledajte ovom videu:

I dok Kakanjci dišu na škrge, a pri tome u medijima čitaju samo o zagađenjima u drugim gradovima, zamislite kako se osjećaju kada krenu priče o toplifikaciji Sarajeva pomoću Termoelektrane Kakanj. U isto vrijeme kakanjske kompanije svoje prostore u užem dijelu grada griju pomoću kotlovnica u kojima se loži ugalj i ko zna šta još. Samo uži dio grada, iako je Kakanj u neposrednoj blizini Termoelektrane ima centralno grijanje, dok se veliki broj domaćinstava još uvijek grije na ugalj.

I dok većina političara u Kaknju ovom problemu pristupa tako što ga ignoriše, Dževdet Huskić, predsjednik Općinskog odbora Naše stranke Kakanj otvoreno je govorio o ovom problemu, te ponudio i neka od rješenja: