Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nema potrebe da plaćate posrednika koji će vam zakazati termin za njemačku vizu

njemacka-ambasada

Veliki broj onih koji žele otići da rade u Njemačku ili napustiti BiH susreo se s “dosjetljivim” građane koji pokušavaju zaraditi posredovanjem pri zakazivanju termina u njemačkoj ambasadi u Sarajevu. Iako se ta procedura može obaviti samostalno i besplatno.

Zahtjevi za zakazivanje termina sve su učestaliji, pa su se neki dosjetili da usluge posredovanja nude putem oglasa, a njihove cijene kreću se od 50 KM pa naviše.

Oni koji nisu uporni da sami zakažu termin, odlučuju se na ovu vrstu usluge. Jedan korisnik koji na sajtu olx.ba nudi ovu uslugu kaže da ukoliko je potrebno zakazivanje za radnu vizu može da zakaže termin za 20. februar, a “to bi koštalo 120 KM, a za tzv. spajanje porodice potrebno je izdvojiti 220 KM”.

“Po saznanju njemačke ambasade angažovanje uslužne agencije za rezervaciju termina prema zakonodavstvu BiH nije zabranjeno. Ali, Ambasada ukazuje na to da to nije potrebno i da podnosioci zahtjeva sami mogu izvršiti svoju rezervaciju termina”, kazali su iz njemačke ambasade u BiH za banjalučke Nezavisne novine.

Na njihovom sajtu stoji obavještenje da samo one osobe koje su direktno od Ambasade putem e-maila dobile potvrdu sa svim pojedinostima o terminu, su uspješno rezervisale termin.

Iz njemačke ambasade napominju da ne sarađuju sa uslužnim agencijama i da se termini mogu samostalno i besplatno rezervisati. Oni koji nude ovakve usluge tvrde, međutim, da je ovaj postupak legalan jer se nigdje ne zabranjuje da angažujete nekoga da umjesto vas uradi taj posao.

Jedan od onih koji nude usluge naglašava da ne postoji mogućnost ubacivanja u sistem preko reda, nego samo kad bude postojao slobodan termin za to.

“Nedavno sam bila na razgovoru za posao njegovatelja u Njemačkoj, nekoliko mojih kolega i ja smo tada potpisali ugovore sa poslodavcem, međutim ostalo je još da dobijemo termin u njemačkoj ambasadi. Angažovali smo čovjeka koji nam je uspio zakazati četiri termina”, rekla je čitateljka koja je željela da ostane anonimna.