Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Nema potrebe za vanredne mjere zbog dva slučaja korona virusa

radojicic – bl

Kasno večeras ili sutra ujutro biće poznati rezultati testiranja odjeljenja i nastavnika Osnovne škole Branko Radičević

Svi učenici iz odjeljenja koje je pohađao učenik osmog razreda Osnovne škole “Branko Ćopić” u Banjaluci koji je zaražen korona virusom u narednih 14 dana biće u izloaciji, javlja Anadolu Agencu (AA).

Potvrdio je to v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković na konferenciji za novinare nakon sjednice gradskog štaba za vanredne situacije u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, jako je bitno da roditelji i djeca poštuju izloacioni period kako bi se smanjili svi mogući kontakti, kao i da se ne očekuje da testirani učenici budu pozitivni na prisustvo korona virusa.

On je istakao da će kasno večeras ili sutra ujutro biti poznati rezultati testiranja ovog odjeljenja, kao i nastavnog osoblja koje je bilo u kontaktu sa zaraženim učenikom.

Zaljković je naglasio da građani moraju biti svjesni da se kontaktom smatra boravak duže od 15 minuta u bližem kontaktu ili na manje od dva metra duže od 15 minuta, tako da to ne znači da će oni koji su na primjer prošli pored zaraženog biti zaraženi.

Nevena Todorović, direktorica banjalučkog Doma zdravlja, istakla je da su apsolutno spremni na novonastalu situaciju te apelovala na građane da ne podliježu panici i da slušaju preporuke zdravstvenih radnika. Pozvala je građane da bez prijeke potrebe da ne dolaze u ambulante porodične medicine nego da telefonski kontaktiraju svog porodičnog ljekara, što se ne odnosi na one kojima je ugrožen život.

Prema njenim riječima do 11,45 sati u Domu zdravlja je pregledano 35 osoba, odnosno 23 učenika i 12 nastavnika iz škole Branko Ćopić, a da će tokom dana biti testiran preostali, manji broj učenika.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, ponovio je da su Banjaluci potvrđena dva slučaja zaraženih korona virusom, a da je u pitanju muškarac srednje dobi i njegov sin, školskog uzrasta. U školi “Branko Ćopić” do ponedjeljak neće biti nastave, a za dalje će se izvršiti procjena na osnovu situacije .

“Gradski štab, pored konstatcije stanja, zaključio je da nema razloga za uznemirenosti ili paniku građana”, kazao je Radojičić.

Uslijediće pojačana kampanja informisanja javnosti, naročito o podizanju nivoa higijene, odnosno pranja ruku i dezinfekcije i prozračivanja prostora.

Prema riječima Radojičića, procijenjeno je da nema potrebe za bilo koje druge vanredne mjere, kao što je otkazivanje događaja. Domu zdravlja naloženo je da se pokuša nabaviti dodatna zaštitna oprema, prevnstveno za zdravstvene radnike.

“Hroničnim bolesnicima, osobama starije životne dobi prijeti veća opasnost od oboljevanja, pa im se preporučuje da minimiziraju prisustvo na mjestima većeg okupljanja”, kazao je Radojičić.

On je apelovao na građane da se ne javljaju i ne zagušuju ambulante ukoliko nisu pozvani kao prvi u nizu kontakata i ukoliko nemaju nikakvih simptoma.

Zeljković je rekao i da dva pacijenta na predstavljaju epidemiju, a da im je klinička slika jako blaga, odnosno bez simptoma su i osjećaju se dobro. Zaraženi dječak iz kućne izolacije biće prebačen u UKC RS, a njegovoj majci, koja je bila negativna testiranje, će po protokolu biti ponovljeno u narednim danima.