Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pio

Nema povećanja januarskih penzija, loše vijesti za muškarce koji bi ranije u penziju

penzije
Foto: Pixsell/Arhiv

Što se tiče prijevremene starosne penzije, uvjeti svake godine bivaju stroži na način da se pomjera za pola godine starosna granica kao i neophodni staž osiguranja

Penzije za januar, prema trenutnom stanju, ostat će na istom nivou kao penzije za decembar, jer još nije usvojen budžet Federacije BiH, a što je preduvjet potencijalnom donošenju odluke o akontacijskom načinu usklađivanja, kazao je za Fenu Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda za penzionon i invalidsko osiguranje (FZ PIO).

– Bez usvojenog budžeta Federacije za 2024. nije moguće povećati penzije. Ako bi budžet (ne odluka o privremenom financiranju) bio uskoro usvojen, Vlada bi imala mogućnost donijeti odluku o akontacijskom usklađivanju – kazao je Kvesić.

Akontacijsko usklađivanje, pojednostavljeno rečeno, je isplata dijela redovnog usklađivanja unaprijed. Redovno usklađivanje je zakonska obaveza iz Zakona o PIO, prema kojoj se penzije redovno usklađuju svake godine 15. aprila, a na temelju parametara rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena.

Koliko će iznositi postotak usklađivanja penzija

Te podatke objavljuje Federalni zavod za statistiku.

– Ono što je izvjesno očekivati je da se donese odluka o redovnom usklađivanju, 15. aprila, u postotku koji će biti rezultat rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Koliko će iznositi taj postotak znat ćemo kad budu službeno objavljeni navedeni podaci. Hoće li se primijeniti akontacijski model, ostaje vidjeti. Za sada nije izvjestan – kazao je Kvesić.

Što se tiče prijevremene starosne penzije, uvjeti svake godine bivaju stroži na način da se pomjera za pola godine starosna granica kao i neophodni staž osiguranja.

Prijevremena penzija

– U 2024. muškarci tako mogu u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju ako imaju minimalno 63 godine i šest mjeseci života, te najmanje 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja. Uvjet za žene u 2024. je 58 godina i šest mjeseci života, te 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja.

Dogodine će uvjeti biti muškarci 64/39, žene 59/34. Takvim principom će 2027. muškarcima prestati mogućnost odlaska u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju. Žene će tu mogućnost, naravno pod uvjetom da se Zakon ne bude mijenjao, imati do 2037. godine – istaknuo je Kvesić.

– Hoće li, pored redovnog usklađivanja penzija koje je zakonska obveza, u 2024. godini biti i vanrednog usklađivanja, za sada ne možemo govoriti, a odluku o tome donosi Vlada FBiH – kazao je Kvesić za Fenu.