Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nema više rada na pijacama bez registrovane djelatnosti

BiH

asim markale (3)

Trgovci na pijacama u Federaciji Bosne i Hercegovine koji nemaju registrovanu djelatnost više neće moći da rade.

“Poljoprivredni proizvođači i dalje mogu svoje vlastite proizvode izlagati na tezgama, za njih se ništa nije promijenilo. Ove mjere su usmjerene ka nakupcima koji rade ilegalno i prodaju nabavljenu robu bez ikakvog odobrenja, dakle, trguju tuđom robom, najčešće bez ikakvog porijekla. Oni koji hoće da posluju na pijaci, moraju biti registrovani”, pojašnjava Amra Vučijak, načelnik Službe za zaštitu potrošača pri Federalnom ministarstvu trgovine, koja ističe da su ova pravila prema novom Zakonu o unutrašnjoj trgovini u FBiH već stupila na snagu.

Jasmin Terović, direktor sarajevske “Tržnice – pijace”, izjavio je za banjalučke “Nezavisne” da je u toku registracija korisnika.

“Osobe koje rade na našim pijacama, a nisu registrovale svoju djelatnost kao obrt, poljoprivrednika proizvođača, trgovinsku radnju ili trgovca pojedinca, neće moći raditi. Mi smo kao preduzeće uradili sve da im pomognemo u prevazilaženju ovih novih nameta”, kazao je Terović.

Smatra da je pogrešan termin donošenja ovog zakona, jer je zima i većina trgovaca koji prodaju povrće ne radi pošto imaju manji promet, te da će se pravi efekt zakona vidjeti tek na proljeće.

Podsjetimo, prema novom zakonu, uvedena je mogućnosti obavljanja trgovinske djelatnosti sa statusom trgovca pojedinca, koji će na mjesečnom nivou morati izdvajati blizu 160 KM za PIO i 70 KM za porez na dohodak, kao i novac za vođenje trgovačkih knjiga.

Gordana Bulić, predsjednica “Kluba potrošača” Tuzlanskog kantona, smatra da ova promjena može donijeti samo dobro, kako za potrošače, tako i za trgovce.

“Trgovci će imati veću pravnu sigurnost i moći će se boriti protiv nelojalne i ilegalne konkurencije koja se nalazi u njihovom okruženju i ne plaća nikakve poreze niti najam stolova. Dok će potrošači, zbog registarskog broja koji će sada imati trgovci na tezgama, imati gdje uputiti svoje žalbe. Do sada je kupovina na pijacama bila bazirana na povjerenje i riječ, a sad će potrošači imati određenu sigurnost”, navodi Bulićeva.

Vjeruje da će nova pravila uvesti više reda među prodavcima na tezgama, ali i da cijene proizvoda neće skočiti, jer su oni i ranije imali svoje obaveze.

Kako navodi Nemanja Bilanović, generalni direktor banjalučke “Tržnice”, u Republici Srpskoj odavno je svaki trgovac na tezgi registrovan kao samostalni djelatnik, a prilikom registracije nisu imali primjedbe zakupaca.

“Nije dozvoljeno da rade fizička lica koja nisu registrovana, u suprotnom bi to bio rad na crno”, istakao je Bilanović pojašnjavajući da “Tržnica” sklapa ugovor sa fizičkim licem koje ima obavezu u roku od 30 dana da registruje samostalnu djelatnost.

Prema izmijenjenom Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBiH, prodajna mjesta mogu se iznajmljivati samo registrovanim trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima kada prodaju svoje proizvode na pijaci.

Za kategoriju trgovac pojedinac kreirani su veoma povoljni uslovi za registraciju i poslovanje na zakonit način, odnosno prestanak poslovnog djelovanja u području sive ekonomije.