Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U izolaciji 22 osobe

Nema zaraženih koronavirusom u Srebrenici, moguće formiranje timova za pomoć starijim 

srebrenica dezinfekcija korona (1)

Znamo da je veliki broj našeg stanovnika starije dobi, i zbog toga moramo biti oprezn

Na području opštine Srebrenica nema osoba koje su zaražene virusom korona, javlja Anadolu Agency (AA).

U kućnoj izolaciji su 22 osobe, i radi se o osobama koje su se u Srebrenicu vratile iz mjesta gdje su registrovani slučajevi korona virusa.

Štab za zaštitu i spašavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica donio je odluku o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata, trgovinskih radnji i kladionica na području opštine Srebrenica u periodu od 07 sati do 18 sati svakim radnim danom i u dane vikenda do daljnjeg.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da je poduzet niz mjera s ciljem prevencije širenja virusa.

“Na području naše opštine nemamo ni jednog oboljelog stanovnika od korona virusa, što je svakako ohrabrujuće. Međutim, imamo 22 stanovnika koji su pod nadzorom. To su ljudi koji su došli sa strane, nemaju nikakve simptome, ali obzirom da su došli iz mjesta gdje ima oboljelih obaveza i dužnost je da se prijave i da budu pod kontrolom”, kaže Grujičić.

Rekao je da se svakodnevno održavaju stastanci različitog karatkera, sa različitim ljudima i timovima sve u cilju donošenja mjera koje će doprinjeti da se ova zaraza ne proširi.

“Mi nismo u mogućnosti, finansijskoj da savladamo sve prepreke. Apelujem na građane da doprinesu da se ne proširi na Srebrenicu. Znamo da je veliki broj našeg stanovnika starije dobi, i zbog toga moramo biti oprezni. Mi smo donijeli određene mjere, kao što je zabrana okupljanja. Škole ne rade, kao i fakultet. Donijeli smo odluku i da se zabranjuje rad ugostiteljskim objektima nakon 18 sati. Sve ove mjere će po potrebi biti dopunjavane i mjenjane”, kaže Grujičić koji je pozvao sve građane koji dolaze sa strane da se prijave u Dom zdravlja Srebrenica.

Ukoliko bude potrebe u narednim danima biće formirani volonterski timovi za obilazak starih, iznemoglih i bolesnih osoba zbog kontrole njihovog zdravstvenog stanja i dostavljanja lijekova i hrane.

“Timovi još nisu formirani. Ukoliko bude potrebe biće formirani. I danas ćemo imati sastanak Štaba, pa ćemo vidjeti dalje korake i mjere”, rekao je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u opštini Srebrenica Bego Bektić.

U proteklim danima na podrućju općine Srebrenica počela je dezinfekcija svih javnih objekata i gradskih površina. Radnici KP “Polet“ peru ulice, a nakon toga vrše i dezinfekciju.

Iz opštine Srebrenica apeluju na građane da se pridržavaju mjera koje su donijete s ciljem prevencije širenja korona virusa.