Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Buknuo u minuti"

Nema žrtava u požaru koji je zahvatio fabriku u Bihaću, evakuisan dio stanovništva

pozar yt

Iz policije Unsko-sanskog kantona kazali su da nema žrtava te da je stanovništvo iz okolnih kuća evakuirano

Svi raspoloživi timovi Vatrogasne jedinice Bihać trenutno su angažirani na gašenju velikog požara, koji je jutros oko sedam sati planuo u kompleksu firme Austrotherm. Uposlenici firme koji su u vrijeme izbijanja požara bili u radnoj smjeni, potvrdili su kako su se svi uspjeli spasiti, odnosno da nema ljudskih žrtava.

– Nas desetak koji smo bili u smjeni, uspjeli smo na vrijeme napustiti proizvodnu halu. Požar je izbio bukvalno u minuti, tako da nismo imali vremena za spašavanje materijalnih stvari. Ne mogu ni opisati kako se osjećam, jer sam 15 godina života i rada ovdje proveo. Tu sam bio od samog početka, doslovno od stvaranja firme. Pola života mi je ovdje i nestaje u plamenu – riječi su jednog od uposlenika firme Austrotherm.

Ova bihaćka firma inače zapošljava više od 50 radnika i do sada je izuzetno uspješno poslavala kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.

(Foto: Fena)

Glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona Adnan Beganović potvrdio je da su svi raspoloživi vatrogasni, policijski i medicinski timovi na terenu.

– Jutros u 7.00 sati građani su prijavili požar u Austrothermu u naselju Kamenica kod Bihaća. Izlaskom na teren utvrđeno je da je požar zahvatio cijelu zgradu. Situaciju dodatno komplicira to što se u zgradi nalazi stiropor što otežava gašenje vatre. Sumnja se da u zgradi ima i plina zbog čega je stanovništvo iz okolnih kuća evakuirano. Uviđaj će se vjerovatno raditi tek sutra kada se požar u potpunosti ugasi, kada će na teren izaći dežurni tužitelj i inspektori MUP-a USK-a kako bi utvrdili uzrok požara, kazao je Beganović.

Građani Bihaća doslovno iz svih dijelova grada mogu vidjeti gusti crni oblak dima, što dovoljno govori i o težini vatrogasne intervencije na mjestu požara.