BiH

Odluka skupštine

Nenadić spreman dati ostavku: Vlada KS pada 23. novembra?

17/11/2020

Prijedlog su podržala 24 zastupnika, suzdržano je bilo šest, niko nije bio protiv

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo bit će održana 23. novembra a početkom u 10 sati, zaključeno je na današnjoj sjednici Skupštine KS.

Ovaj prijedlog je dao predsjednik Naroda i pravde (NiP) i kantonalni zastupnik Elmedin Konaković.

Prijedlog su podržala 24 zastupnika, suzdržano je bilo šest, niko nije bio protiv.

Sjednica će biti održana online.

Premijer KS Mario Nenadić, obraćajući se zastupnicima na današnjoj online sjednici Skupštine KS upozorio je na trenutno stanje koje je nastalo u Kantonu zbog moratorija na zapošljavanje, posebno u sektoru zdravstva.

– Danas je 51. dana od proglašenja moratorija na zapošljavanje i tu sam da vas zamolim da ga suspendujete ili ograničete. Šest javnih zdravstvenih ustanova nema upravljačku strukturu, u pitanju su javne nabavke, potpisivanje radno-pravnih ugovora. U komunalnim uslugama pored nemogućnosti zapošljavanja i javnih nabavki puno je operativnih problema, očekuje se priv snijeg, so za ulice nije naručena. Odvoz smeća skoro zaustavljen zbog operativnih zapreka, rješenja se improviziraju, ali su iscprljena. Ne mogu se podijeliti stipendije za 1.930 djece boraca jer nema upraljačkih stuktura fonda Ikre. Pravosudni organi također traže popunu. Nemogućnost registracije fiskalnih kasa u pravnim subjektima, vozila u komunalnim preduzećima nabavku pogreben opreme – kazao je između ostalog Nenadić.

Dodao je da je kasne rješenja o izolaciji jer nema dovoljno osoblja.

– Nemamo pravo zaposliti nezdravstveni kadar u zdravstvenim ustanovama. Brojni konkursi su poništeni – kazao je Nenadić.

Istakao je kako rade u teškoj situaciji, bez ministra zdravstva i privrede, te da u prosjeku imaju po jednog ministra u izolaciji.

– Moratorij više nema svrhu. Treba nam mobilizacija zdravstvenog i nezdravstvenog kadra zbog epidemije – kazao je Nenadić.

Dodao je da se moratorij može ukinuti i da se vrši stroga kontrola provođenaj svih zapošljavanja.

– Ako će ubrzati sve ove procese i najavljenu smjenu Vlade, a s ciljem poštivanja činjenice da je promijenjena većina u Skupštini, što je potvrđeno na lokalnim izborima, spreman sam tokom sjednice podnijeti pismenu ostavku na mjesto premijera i ubrzati promjenu Vlasti u KS – kazao je u svom obraćanju premijer KS Mario Nenadić.

Za Prijedlog zaključka o izmjeni i dopunama Zaključaka Skupštine KS od 28. septembra ove godine glasao je 21 zastupnik. Pet zastupnika je bilo suzdržano.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.