Šefica Misije OSCE-a 

Kavalec: Građani BiH imaju velika očekivanja od izabranih zvaničnika

kavalec3 (1)

 Iako nije bilo većih incidenata tokom izbora, Misija OSCE-a u BiH ukazuje na određena pitanja koja su uočena i koja izazivaju zabrinutost. 

Misija je primijetila da su mediji, političke stranke i nevladine organizacije prijavile brojne navodne neregularnosti na različitim biračkim mjestima, uključujući i slučajeve u kojima posmatračima nije bilo dozvoljeno da uđu na biračka mjesta.

Dok građani BiH čekaju zvanične izborne rezultate, šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec, izrazila je zahvalnost biračima što su izašli da glasaju i tako investirali u demokratsku budućnost. 

Takođe je izrazila zahvalnost svim osobama koje su bile angažovane na biračkim mjestima i omogućile neometano glasanje, posmatračima koji su pomogli da se osigura integritet izbora, te medijima na profesionalnom izvještavanju i objavljivaju pravovremenih i adekvatnih informacija široj javnosti. 

 -Čestitamo zvaničnicima kojima su glasači ukazali privilegiju i odgovornost da im služe i želimo im uspjeh u nastojanjima da odgovore na potrebe svojih zajednica. Jasno je da građani i građanke u BiH imaju velika očekivanja od izabranih zvaničnika da se fokusiraju na boljitak svojih zajednica u interesu svih građana” istakla je Kavalec.

 Iako nije bilo većih incidenata tokom izbora, Misija OSCE-a u BiH ukazuje na određena pitanja koja su uočena i koja izazivaju zabrinutost. 

 Odziv birača u BiH ostao je prilično nizak. Glasalo je samo oko 50% stanovništva, čemu je uzrok vjerovatno i pandemija COVID-19.

 Što se tiče samog procesa, Misija je primijetila da su mediji, političke stranke i nevladine organizacije prijavile brojne navodne neregularnosti na različitim biračkim mjestima, uključujući i slučajeve u kojima posmatračima nije bilo dozvoljeno da uđu na biračka mjesta.

 -Pozivamo Centralnu izbornu komisiju, tijela za provođenje zakona i tužilaštva širom države da što prije reaguju. To je jedini način da se ponovo vrati povjerenje u izborni proces u BiH, kazala je ambasadorica Kavalec.

 U nedjelju je ambasadorica Kavalec posjetila Koaliciju “Pod lupom”, kako bi im izrazila zahvalnost na njihovom neprocjenjivom doprinosu. Kolacija “Pod lupom” je rasporedila 2600 nezavisnih posmatrača širom države tokom izbornog dana. Prisustvo nezavisnih posmatrača je jedan od najboljih načina očuvanja integriteta izbora.

 -Nedozvoljavanje nezavisnim posmatračima da uđu u biračka mjesta je neprihvatljivo. Govorila sam o ovome na sastanku s Centralnom izbornom komisijom na izborni dan, i članovi CIK-a su se obavezali da će razmotriti ovu i ostale navodne neregularnosti, dodala je ambasadorica Kavalec.

 Misija OSCE-a u BiH još jednom izražava zahvalnost Centralnoj izbornoj komisiji BiH na svim njihovim aktivnostima usmjerenim ka osiguranju transparentnog i fer izbornog procesa, kao i na njihovoj spremnosti da reaguju na sve navodne pokušaje izborne prevare i izbornog inženjeringa.

 Ambasadorica Kavalec je, takođe, podsjetila službenike izborne administracije na značaj pravičnog i transparentnog procesa brojanja glasova i tabeliranja, kao ključnog koraka u zaštiti integriteta izbornog procesa i vraćanju povjerenja građana i građanki u vjerodostojnost izbora.

  Misija OSCE-a u BiH ostaje partner lokalnih zajednica u radu na poboljšanju njihovog svakodnevnog života za dobrobit svih građana i građanki u BiH.