Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nenadić za Fokus.ba

Jeličić je podnio ostavku na mjesto v.d. ministra zdravstva, ali ostaje ministar privrede

Mario Nenadić

Tako je Vlada KS ponovo u krnjem sazivu, a s obzirom na to da je stanje u oblasti zdravstva izuzetno teško, barem nam tako u svojim redovnim izvještajima govore čelnici zdravstvenih ustanova, zbog toga će ponovo najviše ispaštati građani koji su najmanje tome doprinijeli

Draško Jeličić, ministar privrede i v.d. ministra zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo podnio je ostavku na poziciji ministra zdravstva. Potvrdio je to za Fokus Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

– Podnio je ostavku na poziciju vršitelja dužnosti ministra zdravstva, ali ne i na dužnost ministra privrede, odgovorio je kratko na naš pisani upit o ostavci Jeličića, premijer Nenadić.

U javnosti su se pojavile informacije da je Jeličić ostavku podnio zbog zdravstvenih razloga i pritiska posla izazvanog pogoršanom epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo zbog korona virusa, no premijer Nenadić nije komentirao taj dio našeg upita.

Inače, Vlada kantona Sarajevo u ovom sazivu od svog imenovanja suočena je s problemom ostanka ministara na ovoj poziciji.

Prvo je u ime DF-a na ovu funkciju bio imenovan Rusmir Mesihović, no nakon što se mjesecima njegov angažman na toj funkciji uopšte nije primjećivao, iako je epidemiološka situacija bila pogoršana i u njegovo vrijeme, Mesihović je iz zdravstvenih razloga podnio ostavku.

Bilo je prijedloga iz DF-a da se na Mesihovićevo mjesto imenuje Draženka Malićbegović, aktuelna pomoćnica ministrice civilnih poslova BiH u sektoru zdravstva, ali nije bilo saglasnosti s drugim koalicionim partnerima u KS da to bude i realizirano.

U međuvremenu za v.d. ministra zdravstva imenovan je Jeličić koji se na tom mjestu zadržao nepuna dva mjeseca.

Tako je Vlada KS ponovo u krnjem sazivu, a s obzirom na to da je stanje u oblasti zdravstva izuzetno teško, barem nam tako u svojim redovnim izvještajima govore čelnici zdravstvenih ustanova, zbog toga će ponovo najviše ispaštati građani koji su najmanje tome doprinijeli.

Ako se u obzir uzme činjenica da je za smjenu aktuelne Vlade KS već upućena inicijativa većine u Skupštini KS, jasno je da je malo izvjesno i vjerovatno da bi novi ministar zdravstva mogao biti imenovan prije decembra ove godine.