BiH

Naša stranka

Neophodni krupniji koraci ka NATO savezu i suzbijanju ruskog uticaja u BiH

19/03/2021

Iz Naše stranke ističu da za Bosnu i Hercegovinu članstvo u NATO savezu znači dugotrajan i stabilan mir koji Rusija ovim, ali i drugim istupima, narušava

Naša stranka reagovala je povodom saopštenja Ambasade Rusije, u kojem se približavanje BiH NATO savezu naziva neprijateljskim činom te se upozorava na reakciju Rusije.

– Saopštenje Ambasade Rusije treba nas motivirati na što brže i odlučnije krupne korake ka NATO savezu. Njihova prijetnja da će ‘praktično približavanje’ BiH NATO-u smatrati neprijateljskim činom govori da upravo Rusija radi ono za šta optužuje NATO, slabi regionalnu bezbjednost i stabilnost te generiše psihologiju rata – navodi se u saopćenju Naše stranke.

Mi nećemo, dodaje se, „zajedno sa Srbijom, ostati pusto rusko ostrvo u srcu Evrope koje služi samo liječenju njihovih geopolitičkih frustracija“.

Iz Naše stranke ističu da za Bosnu i Hercegovinu članstvo u NATO savezu znači dugotrajan i stabilan mir koji Rusija ovim, ali i drugim istupima, narušava.

– Ovakvo opasno uslovljavanje i ucjenjivanje BiH na polju njenih vanjskopolitičkih kretanja traži, također, i hitnu reviziju naših odnosa s Rusijom. Također, zadatak koji je pred nama, ali i pred dijelom međunarodne zajednice (SAD-om, EU te svim članicama PIC-a osim Rusije) jeste osmišljavanje i hitna provedba obuhvatne strategije na suzbijanju ruskog uticaja u BiH – saopćeno je iz Naše stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.