Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neotvoreni zatvor mjesečno pola miliona u minusu

dryavni zatvor6

Bosna i Hercegovina mjesečno gubi oko 530.000 KM zbog toga što nije završen tehnički prijem državnog zatvora u naselju Vojkovići, u Istočnom Sarajevu, pišu Nezavisne novine.

Ovo je nakon sjednice Vijeća ministara BiH rekao ministar pravde Josip Grubeša i dodao da će, već od oktobra, ako zatvor ne bude u funkciji, taj iznos biti povećan na 900.000 maraka. Istakao je da se hitno moraju završiti pregovori u vezi sa cijenom tehničkog prijema.

“Mora se naći model da se to plati. Mi sredstva imamo, možemo platiti”, istakao je Grubeša. Dodao je da je nedopustivo i prema BiH, ali i prema međunarodnim donatorima, da ovo stanje ovoliko dugo traje i dodao da šaljemo vrlo lošu sliku i građanima BiH i partnerima u EU.

Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici zaključilo da se hitno mora naložiti Upravnom odboru za izgradnju državnog zatvora da se nađe model da se u što kraćem roku završi tehnički prijem ove vaspitno-popravne ustanove.

Slobodan Ujić, član Upravnog odbora za izgradnju državnog zatvora, uvjerava da će do kraja avgusta biti završen tehnički prijem. Objasnio je da je već angažovana nezavisna revizorska kuća iz Prijedora te da su njeni inženjeri bili u objektu i da bi u roku od 10 dana trebalo da predaju plan, odnosno projekat.

“Mislim da će ovim biti zadovoljan i Upravni odbor i načelnik opštine. Bilo je puno problema. Pisana su anonimna pisma, ali vjerujem da će sad sve biti u redu i da će do kraja augusta biti izvršen tehnički prijem te da BiH neće gubiti novac”, kazao je Ujić za “Nezavisne”.

Kamen temeljac za državni zatvor postavljen je 2006. godine, ukupna površina je 24.000 kvadratnih metara i ima kapacitet 348 mjesta. Prvi rok za završetak radova bio je 2008, ali to se nije desilo. Ozbiljniji radovi počeli su 2014, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca. Najveći donator za izgradnju ove visokosigurnosne ustanove je EU sa 10,8 miliona eura, dok su ostatak novca osigurali Ministarstvo pravde BiH, Švedska, SAD, kao i Razvojna banka Vijeća Evrope putem kredita. Vrijednost projekta procjenjuje se na 40 miliona KM.

Inače, Vijeće ministara juče je sa dnevnog reda na zahtjev Semihe Borovac (SDA), ministrice za ljudska prava, skinulo Prijedlog revidirane strategije o ratnim zločinima. Grubeša je objasnio da je njegova kolegica predložila odgodu uvrštavanje strategije na dnevni red bez nekog posebnog obrazloženja.

Vijeće ministara upoznalo se i s informacijama o pitanjima sukcesije sa osvrtom na zaštitu imovine i prava u Hrvatskoj, te je zaduženo Pravobranilaštvo BiH da u okviru svoje nadležnosti intenzivira sve potrebne aktivnosti na zaštiti imovine BiH koja se nalazi u Hrvatskoj i Srbiji. Grubeša je rekao da je pisao državnom ministru za pitanje imovine u Hrvatskoj i da je dobio uvjeravanje da BiH neće izgubiti vlasništvo nad svojom imovinom.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo Odluku o povlačenju treće tranše proširenog aranžmana s MMF-om i ovom odlukom odobrava se povlačenje te tranše od 73,63 miliona KM.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku i o proglašenju 11. jula Danom žalosti u BiH i za njeno provođenje zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova.