Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tomislav Grabovica

Neovlašteni načelnik odnio dokumentaciju iz Gradske uprave Banja Luka

gradska-uprava banja luka (1)

„Tomo se neće pojavljivati neko vrijeme“, poručeno je službenicima Odjeljenja za saobraćaj banjalučke Gradske uprave.

„Zašto se neće pojavljivati, kada je tek stigao“, pitali su se zbunjeni radnici.

Neće, jer je gradonačelnik Banjaluke dobio pitanja, između ostalih, i Žurnala, pa se nada da će javnost zaboraviti, a novinari odustati…

Međutim.

„Na pitanje da li je istina da je došlo do smjene Slavka Davidovića, ovlaštenog potpisnika u Odjeljenju za saobraćaj, Stanivuković odgovara da će Davidović narednih dana biti raspoređen na drugo mjesto u ovom Odjeljenju te da će ovlašteni potpisnik postati Tomislav Grabovica, koji je bivši šef Sektora za informatiku, razvoj i investicije voznih sredstava ‘Željeznica RS'“, objavljeno je 16. oktobra, piše Žurnal.

 

Slavku Davidoviću, dotadašnjem potpisniku u Odjeljenju za saobraćaj i puteve i šefu Odsjeka za saobraćaj, telefonom je javljeno da je smijenjen, a 14. oktobra Jelena Kos, šefica Odsjeka za puteve, upoznala je Tomislava Grabovicu sa novim kolegama. Grabovica je, otkriva Žurnal, uzeo određenu dokumentaciju i odnio je.

Bez ikakvog rješenja o zaposlenju i imenovanju, zaposjeo je načelničku kancelariju i bavio se poslovima za koje ga je tek usmeno ovlastio PDP-ov gradonačelnik i stranački kolega Draško Stanivuković. Radnici su, kako nam je rečeno, razmišljali i da pozovu MUP RS, jer neovlaštena osoba ima pristup povjerljivim dokumentima.

Kako Grabovica nije službenik Gradske uprave, po Zakonu o zaposlenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave Republike Srpske, ne može biti tek tako doveden na šefovsko mjesto. Za popunu fotelje trebalo je raspisati konkurs…

Žurnal je još 15. oktobra upitao Gradsku upravu:

1. Kada je raspisan konkurs za prijem šefa ovog Odsjeka i gdje je oglašen?

2. Koliko kandidata se prijavilo?

3. Po kojem posnovu je Grabovica zaposlen u Gradskoj upravi?

Zanimljiv odgovor sedam dana kasnije stigao je iz Kancelarije za građane, jer gradonačelnikova pres služba, koju plaćaju građani, ne želi da komunicira sa našom redakcijom:

„Konkurs za šefa Odjeljenja za saobraćaj i puteve nije raspisan te shodno tome ne možemo dostaviti odgovor gdje je oglašen niti koliko kandidata se prijavilo.“

KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA

Inače, protiv Tomislava Grabovice, 9. marta prošle godine Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju jedan od akcionara uništenih „Željeznica RS“ podnio je krivičnu prijavu radi zloupotrebe ovlaštenja u privredi. S Grabovicom su pobrojani i vršilac dužnosti direktora „ŽRS“ Slavko Gligorić, vještak ekonomske struke Ranko Radeta, vještak saobraćajne struke Aleksandar Jeftić, vještak mašinske struke Slaviša Stojnić i direktor Centra za vještačenje i procjenjvanje „Zenit“ Dragan Salić.

Kako je Grabovica uredno dolazio na novi posao u Gradsku upravu, tako je bilo logično i pitanje da li je, prilikom zapošljavanja, provjerena njegova krivična istorija. Šefica Kancelarije za građane Snježana Maleš navela je:

„Tomislav Grabovica nije zaposlen u Gradskoj upravi te vas u vezi sa upitom o krivičnoj istoriji imenovanog obavještavamo da svi kandidati koji eventualno budu zaposleni u Gradskoj upravi moraju ispunjavati uslove propisane pozitivnim zakonskim propisima“.

Stanivuković će Tomi progledati kroz prste zbog „briljantne“ političke istorije u redovima PDP-a. Grabovica je bio odbornik u Skupštini Grada, ali i direktor hotela „Čajavec“, do privatizacije. PDP ga je 2004. godine, takođe su pisali mediji, postavio za predsjednika Nadzornog odbora „ŽRS“, a SNSD ga nije dirao „zbog nastavka kontinuiteta“. Ostavku je podnio 2010, da bi bio imenovan za direktora Sektora za informatiku, razvoj i investicije voznih sredstava „ŽRS“.

BILJANA ANIČIĆ: BEZ KONKURSA U INSPEKCIJU PA U KABINET

Tomislav Grabovica svakako nije usamljen slučaj. Žurnal je 11. oktobra objavio da je bez ikakve zakonske procedure, na mjesto stručnog saradnika za administrativno-tehničke poslove zaposlena Biljana Aničić, veterinarska tehničarka i gradonačelnikova stranačka koleginica.

Tomislav Grabovica

Aničićeva je zavedena na šihtericu Odjeljenja za inspekcijske poslove, ali se na radnom mjestu nije pojavila od dana zaposlenja, 1. jula ove godine. Žurnal je od Gradske uprave zatražio više informacija, a odgovori su otkrili – nepotizam. Udruženim snagama, Snježane Maleš i naše redakcije našli smo je – u kabinetu gradonačelnika.

U početku nije bila raspoložena da otkrije sve gradonačelnikove karte. Na naš upit da li Aničićeva radi u Gradskoj upravi i na kojoj poziciji, kao i kada je proveden konkurs za prijem radnika i po kojem je osnovu upravo PDP-ova aktivistkinja osvojila stolicu, odgovorila je šturo:

„Obavještavamo vas da je imenovana zaposlena u Gradskoj upravi te je uvidom u elektronsku evidenciju prisustva zaposlenih radnika utvrđeno redovno dnevno prisustvo radnika Aničić Biljane. Imenovana je radni odnos zasnovala na određeno vrijeme u skladu sa zakonskim odredbama kojim je regulisana predmetna materija.“

Dodatno smo pojasnili pitanja pa je konačan odgovor bio:

„Imenovana je rješenjem, shodno zakonskoj odredbi, bila raspoređena na radno stručni saradnik za za administrativno-tehničke poslove u Odjeljenju za inspekcijske poslove te je trenutno raspoređena na radno mjesto u kabinetu gradonačelnika. Kako smo vas i ranije obavijestili utvrđeno je njeno redovno prisustvo u Gradskoj upravi.“

Zanimljivo, pitanja bez odgovora su kada i gdje je bio oglašen konkurs; ako nije bilo konkursa, koji je to obim posla povećan; ako je trenutno smanjen obim posla, zašto je Aničićeva i dalje zaposlena u Gradskoj upravi i kako to da je završila baš u kabinetu gradonačelnika Draška Stanivukovića?

Ista pitanja odnosila bi se i na uhljebljenje Olgice Tešić-Milojević iz Odjeljenja za obrazovanje i kulturu u Gradskoj upravi, koja tu, bez konkursa, došla s mjesta direktorice škole u Piskavici… Samo, odgovora u skladu sa zakonima, ne!