Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje poslodavaca FBiH

Neprihvatljiv zahtjev “Elektroprenosa BiH” za povećanje tarife

struja

Ukoliko DERK prihvati prijedloge, to će značiti povećanje cijene mrežarine na prenosnoj mreži i povećanje ukupne cijene električne energije od tri do četiri odsto

Udruženje poslodavaca Federacije BiH /FBiH/ najoštrije se protivi, kako navode, neopravdanom i neprihvatljivom zahtjevu “Elektroprenosa BiH” koji je od Regulatorne komisije za električnu energiju /DERK/ BiH zatražio povećanje tarife za usluge prenosa električne energije, takozvane mrežarine za oko 10 odsto.

Iz Udruženja je saopšteno da se protive i zahtjevu Nezavisnog operatera sistema /NOS/ u BiH koji traži povećanje tarife za rad NOS-a i tarife za sistemsku i pomoćne usluge za 2020. godinu za oko 50 odsto.

“Ukoliko DERK prihvati prijedloge, to će značiti povećanje cijene mrežarine na prenosnoj mreži i povećanje ukupne cijene električne energije od tri do četiri odsto, odnosno, ukupnih troškova nabavke električne energije za sve velike kupce u BiH priključene na visoki napon”, naglašavaju u Udruženju.

Kao posljedica toga, ističu poslodavci, u narednom koraku došlo bi do povećanja distributivnih mrežarina, što bi direktno uticalo na sve kupce električne energije, uključujući i domaćinstva, te bi na kraju dovelo o povećanja cijene proizvoda i usluga.

“`Elektroprenos BiH` zatražio je od DERK-a povećanje tarife za usluge prenosa električne energije za otprilike 10 odsto, što predstavlja povećanje ukupnog prihoda ove kompanije za oko 25 miliona KM, dok NOS traži povećanje tarife za svoj rad, kao i tarife za sistemsku i pomoćne usluge za 2020. godinu za oko 50 odsto, što opet predstavlja povećanje prihoda za oko četiri miliona KM”, navode poslodavci.

U Udruženju poslodavaca smatraju da je predloženo povećanje apsolutno neopravdano i neprihvatljivo, te da je apsurdno da “Elektroprenos BiH” kao razlog za povećanje usluga prenosa električne energije navodi isključenje kompanije “Aluminij” iz Mostara, napominjući da su ove tarife u zemljama regiona znatno niže nego u BiH.

Udruženje poslodavaca FBiH poziva DERK da razmotri opravdanost traženog povećanja, da se uradi analiza troškova mrežarine u državama regiona i pokazatelja poslovanja u proteklom periodu, jer, kako navode, iz onoga što je trenutno dostupno javnosti, povećanje cijene tarifa se ne može ničim opravdati.