Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nermin Nikšić: Greška SDA je što ne žele biti prvi u BiH, već prvi u Bošnjaka

BiH

nermin niksic

Komentirajući svoju izjavu da je SDA isporučila državu Draganu Čoviću, predsjednik SDPBiH Nermin Nikšić je u CD-u FACE TV rekao da to može izgledati kao teška izjava, ali da je to realnost.

-Volio bih da argumentima razgovaramo na tu temu. Rekao bih da je to bila predaja bez ispaljenog metka. Imamo situaciju da se pristaje na sve što je politika HDZ-a, da se uvodimo u opasnu političku situaciju gdje se u BiH sve dijeli po etničkim principima, od ministarstava, preko preduzeća, do javnih resursa. Time se stvara pretpostavka za uspostavu trećeg entiteta.

Nije potrebno da se to ozvaniči i u Ustavu, pa da bi shvatili šta je cilj. Ideja o odlaganju lokalnih izbora je kupovina vremena da se izmjeni Izborni zakon BiH.

Čović je već rekao da je počeo pregovore sa Izetbegovićem oko uspostave hrvatske izborne jedinice, a to je praktično etno-politička podjela i novi entitet, kaže Nikšić i nastavlja:

-Kada govorimo o Vladi F BiH, nije tu pretjerano odgovoran Novalić, već politika SDA koja popušta HDZ-u. Prvo što su uradili podijelili su Ministarstvo za boračka pitanja na dvije komponente. Sve što je napravljeno na planu revizije palo je u vodu.

Mene je zaista strah i razmišljati o toj definitivnoj etničkoj podjeli, ako se izmjeni Izborni zakon BiH, tako da onda svako ima svoju etničku glasačku kutiju. Mislim da onda nema BiH, i to je definitivno zabijanje eksera u mrtvački kovčeg ovoj zemlji

Govoreći o tome kako se nova koaliciji SDA- SBB hvali brzim usvajanjem zakona u Parlamentu FBiH, pohvalama koje dolaze od MMF-a i međunarodnom podrškom, Nikšić je rekao da je sve tačno, ali da se radi o vještačkoj euforiji.

-Jedino što je ova vlada uradila je Zakon o radu, kojim je dodatno učvrstila podjele, gdje imamo situaciju da federalna inspekcija ne može vršiti kontrole u kantonima, i dopune Zakona o državnim službenicima kojima se otvara prostor za novih 300 mjesta, te betoniraju etnički i politički čista ministarstva, rekao je Nikšić.

Za koaliciju SBB- SDA je istakao kako mu je drago što u Parlamentu F BiH sada postoji čvrsta parlamentarna većina i da to apsolutno podržava jer će se onda znati ko je odgovoran za stanje u FBiH.

-Ali ne podržavam način da smo dobili još jedan etnički blok, gdje imamo pohvale od strane HDZ-a da su sada SBB i SDA bošnjački blok kao protuteža HDZ-u, odnosno hrvatskom bloku.

Ne mogu da prihvatim da postoje dva bloka- bošnjački i hrvatski. Cilj je onda da ne postoji FBiH, da ne postoji ono što je bit države BiH, već da postoje tri etničke cjeline, i mislim da je to najveća greška SDA.

Oni ne žele da budu prvi u BiH, već da budu prvi kod Bošnjaka, naglašava Nikšić i zaključuje:

-To je potpuno suprotno biću SDP-a, onome za što se mi borimo. Mi hoćemo državu BiH u kojoj ćemo svi biti ravnopravni.

Mene je zaista strah i razmišljati o toj definitivnoj etničkoj podjeli, ako se izmjeni Izborni zakon BiH, tako da onda svako ima svoju etničku glasačku kutiju. Mislim da onda nema BiH, i to je definitivno zabijanje eksera u mrtvački kovčeg ovoj zemlji.