Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatražena provjera

Nikšić: Imam informaciju da je FBiH platila Srbiji za isporuku ruskih vakcina

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
03.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine BiH. Nermin Niksic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

To je bio razlog zašto vakcine nisu dostavljene, a naravno da se novac nije mogao vratiti u budžet, pa je pronađeno solomonsko rješenje da se našim građanima omogući navodno besplatno vakcinisanje u Republici Srbiji, kazao je Nikšić

Nermin Nikšić, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici ovog doma iznio je skandaloznu informaciju do koje je kako je kazao došao iz diplomatskih izvora, a to je da je Federacija BiH platila Srbiji za nabavku ruskih vakcina. Nikšić je kazao da se to desilo prije par mjeseci kada je u FBiH “najavljeno da ćemo u ponedjeljak imati 100.000 vakcina”.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Nikšić, koji se zahvalio Srbiji što je omogućila da se građani BiH vakcinišu u toj zemlji, kaže da njegovi izvori tvrde da FBiH nije mogla vratiti novac od Srbije, te da se on sada navodno kompenzira kroz vakcinaciju.

Od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i Ministarstva vanjskih poslova BiH Nikšić je zatražio da provjere ove navode.

– Prema informacijama koje sam dobio iz relevantnih diplomatskih krugova Federacija BiH je platila Republici Srbiji za isporuku ruskih vakcina. Naravno da su iz Rusije upozorene vlasti u Srbiji da samo Ruska federacija može ugovarati prodaju i isporuku vakcina trećim državama. To je bio razlog zašto vakcine nisu dostavljene, a naravno da se novac nije mogao vratiti u budžet, pa je pronađeno solomonsko rješenje da se našim građanima omogući navodno besplatno vakcinisanje u Republici Srbiji. Ja molim predsjedavajućeg Vijeća ministara i MVP da ispita ove navode i izvijesti mene i ovaj dom o tome. Ništa me ne može iznenaditi od ove vlasti, ali smatram da javnost zaslužuje istinu ako je ovo tačno onda je dokaz licemjerstva naše vlasti i otvara pitanje krivične odgovornosti onih koji su eventualno učestvovali u ovom djelu, kazao je Nikšić.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da mu “ne djeluje logično da je novac uplaćen Srbiji i da ga ona sada vraća kroz humanitarne aktivnosti”, te je najavio da će ovi navodi biti provjereni diplomatskim putem.

Nikšić je ponovio da je ovu informaciju dobio kako je kazao “iz relevantnih i ozbiljnih diplomatskih izvora”.

U međuvremenu, oglasila i Vlada FBiH i demantovala Nikšićeve navode.