Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nermin Nikšić primio delegaciju fondacije Friedrich Ebert Stiftung

BiH

niksic fes

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić primio je u posjetu delegaciju fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) u BiH, na čijem je čelu bio zamjenik direktorice fondacije Michael Weichert. Tema sastanka bila je dosadašnja, ali i buduća saradnja, ove Fondacije i SDP-a, a istaknuto je da je saradnja između ove Fondacije i SDP BiH u prošlosti bila na visokom nivou, te je zaključeno da će se takva saradnja nastaviti i u budućnosti.

„Kako sam odnedavno zamjenik direktorice FES-a, želim se bolje upoznati sa radom SDP BiH, te saznati koji su to ključni izazovi sa kojima se socijaldemokratija u vašoj zemlji susreće. SDP BiH je jedan od najvažnijih partnera naše Fondacije, a ovu partiju smo oduvijek gledali kao lidera ljevice i socijaldemokratije u BiH i taj naš stav je ostao nepromijenjen. Kvalitetna saradnja bit će nastavljena i u budućnosti, a FES će, zajedno sa SDP-om, aktivno raditi na razvoju politika koje su temeljene na socijaldemokratskim vrijednostima“, istaknuo je Weichert.

Predsjednik Nikšić je predstavnike FES-a upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u našoj zemlji i naglasio da SDP BiH snažno podržava napore evropskih zvaničnika ka reformama u BiH, koje su sadržane u britansko-njemačkoj inicijativi.

„FES je oduvijek zauzimao visoko mjesto u fondacijama sa kojima SDP sarađuje i nadam se da će takva saradnja biti nastavljena i u budućnosti. Nakon što smo nedavno uspješno proveli unutarpartijske izbore po principu Jedan član-jedan glas, trenutno, prema istom principu, radimo na organizaciji prvih predsjedničkih izbora u SDP-u, a nakon toga ćemo u oktobru održati redovni Kongres. Članstvo je zadovoljno proteklim izborima i uvođenjem dodatnih demokratskih standarda, a trenutno smo posvećeni što boljem nastupu na lokalnim izborima sljedeće godine, gdje bi osnova našeg nastupa trebala biti saradnja sa svim lijevo orijentisanim strankama u BiH. Mišljenja sam da više nikada ne smijemo dozvoliti da bh. ljevica na izbore izađe razjedinjena.

SDP je i do sada bio konstruktivna opozicija, tako da snažno podržava reforme koje su sadržane u britansko-njemačkoj inicijativi i koje bi trebale ubrzati evropski put naše zemlje. Nažalost, stranke koje su sada na vlasti ne shvataju kakva nam je šansa pružena i, umjesto, da se bave reformama, bitnija su im kadrovska rješenja i rasprodaja državne imovine“, dodao je Nikšić.

Na kraju je zaključeno da je neophodno dodatno unaprijediti saradnju između SDP BiH i FES-a, što podrazumijeva bolju komunikaciju, razmjenu informacija i planiranih aktivnosti, kako bi se što kvalitetnije realizovali projekti od posebnog značaja za dalje jačanje socijaldemokratije u BiH.