Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

burno ročište

Nermin Šehović svjedočio o propustima u istrazi smrti Dženana Memića

New Project – 2022-03-31T201245.223

Šehović je ispričao da mu je pripadnik DKPT-a, koji je bio na mjestu stradanja Dženana Memića rekao da je upozorio jednog policajca MUP-a KS da je osim Alise Mutap povrijeđen i mladić, taj policajac kazao: “Vidim, eno krklja, nema veze, svakako je on gotov za sedam dana, ne sekiraj se”

Burno je danas bilo u sudnici Suda BiH na ročištu u predmetu “Zijad Mutap” i ostali. Riječ je o predmetu u kojem se sudi grupi optuženoj za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži.

Usljed povreda Dženan Memić je preminuo 15. februara 2016. godine. Pored Zijada Mutapa u ovom predmetu su optuženi Mutapova kćerka Alisa Mutap, udata Ramić, Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajac Josip Barić i radnik Hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Danas je iskaze dalo šest svjedoka. Nermin Šehović, pripadnik Federalne uprave policije, inače šef Detašmana u terenskom uredu u Sarajevu, doktorica Sandra Zubović, ljekar specijalista radiologije, jedan pripadnik MUP-a KS za kojeg je odlučeno da mu se ne objavljuju podaci, Sabiha Tutun, prijateljica porodice Memić, te dvije nekadašnje prijateljice Alise Mutap-Ramić, koje su tražile da im se ne objavljuju lični podaci i fotografije što je Sud BiH uvažio.

Svjedoci su danas odgovarali na pitanja tužitelja Tužilaštva BiH Ćazima Hasanspahića i Dubravka Čampare, te advokata odbrane, pojedinih optuženih i članova Sudskog vijeća.

Nermin Šehović je bio na čelu Ad hoc grupe koja je formirana 2016. godine na zahtjev Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo, a čiji je cilj bio da utvrdi da li je u radnjama MUP-a KS tokom istrage o stradanju Dženana Memića bilo propusta i da li su pripadnici MUP-a KS zakonito postupali u ovom slučaju. Rad tog tijela okončan je u januaru 2017. godine, kada je sačinjen i izvještaj koji je i javno dostupan.

ŠEHOVIĆ: GOVORIM U IME ISTINE, PRAVDE I GRAĐANA

Šehović je kazao da mu je drago što je pozvan kao svjedok u ovom predmetu i da želi da u interesu pravde, istine i svih građana iznese svoja saznanja do kojih je došao tokom rada u ovom tijelu, te u neposrednim kontaktima s brojnim akterima vezanim za dešavanja u slučaju Dženan Memić.

Iako kao svjedok ima pravo da ne odgovara na pitanja koja bi njega mogla izložiti krivičnom gonjenju, Šehović je odmah na početku svog iskaza kazao da će on “odgovarati i na pitanja koja ga mogu izložiti krivičnom gonjenju” i da je spreman da se suoči sa svim eventualnim posljedicama zbog onoga što je danas rekao pred Sudom BiH.

Pojasnivši način na koji je imenovan u ovo ad hoc tijelo u junu 2016. godine, Šehović je naglasio da je bilo opstrukcija u radu ovog tijela, te da je on s još dvojicom kolega s istinskim radom tek počeo u desetom mjesecu te godine, što znači nakon četiri mjeseca.

-Nama nije bila dostupna sva dokumentacija. Neki dokumenti su imali oznaku tajnosti. Dobru saradnju smo imali s tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova KS-a Vedranom Mulabdićem, ali su neki problemi bili s tadašnjim komesarom policije Vahidom Ćosićem – kazao je Šehović.

Na pitanje tužitelja Hasanspahića kakve je propuste uočio, Šehović je kazao da je prije svega uočeno nepoklapanje vremena izvršenja djela, a koje se odnosi na stradanje Dženana Memića 8. februara 2016. godine što je odmah bilo sumnjivo.

-U dokumentima PU Ilidža događaj u Velikoj aleji evidentiran 8. februara u 22.45 sati, u dokumentima Jedinice za saobraćaj u 22.30 sati, dok je u službenoj zabilješci Josipa Barića navedeno da je sa Alisom Mutap razgovarao oko 23 sata u KCUS-u. Uviđaj započet 8. februara, a završen 9. februara, dok je zapisnik o uviđaju zaključen 11. februara. Nejasni su bili termini. Policajci DKPT-a, te čekali Hitnu pomoć 30 minuta. Hasan Dupovac obavljao je razgovore s Murizom Memićem, a naknadna službena zabilješka o tome nama je dostavljena pet-šest mjeseci nakon razgovora Dupovca s Murizom Memićem. Također, vršen je dodatni uviđaj na mjestu događaja kada su pronađena četiri komada stakla, a tada napravljena zabilješka nigdje nije protokolisana. Saslušanju Alise Mutap koje je vršio Hasan Dupovac prisustvovali su njeni otac i majka, što je nedopustivo – naveo je neke od uočenih propusta Šehović.

Dalje, kazao je da su članovi ad hoc tima, koji su uz njega još činili Almin Mustajbašić iz SIPA-e i Jusuf Zornić iz MUP-a KS, bili pod pritiskom.

-Iz Kantonalnog tužilaštva čak mi je skrenuta pažnja da se nešto sprema “da me zadeveraju” – kazao je Šehović, dodavši da ga to nije zaustavilo u namjeri da ispuni svoju zadaću.

O SVEMU SAČINJAVAO SLUŽBENE ZABILJEŠKE

Šehović je kazao da čak i kad je ad hoc tijelo okončalo rad, da su neki policijski službenici željeli podijeliti s njim svoja saznanja. O svim razgovorima te vrste koje je obavljao po okončanju rada u ad hoc tijelu, Šehović je kazao da je sačinjavao službene zabilješke i o svemu obavještavao nadležne organe, uključujući i Tužilaštvo KS-a.

Kao jedan od primjera naveo da je službenu zabilješku sačinio i o razgovoru s jednim policijskim službenikom koji je zbog pritisaka u vezi s istragom o stradanju Dženana Memića otišao u prijevremenu penziju.

– Tražio je i da ga povežem s nekim federalnim tužiocem, čak mi je rekao da ima i neke negative i da ih može naći. Bili su interesantni i detalji da se pojavio i svjedok koji je otjeran s lica mjesta, moje kolege čak su sačinile i skicu, a taj svjedok je tražio da bude zaštićen i da ne ide ni u MUP KS niti u Tužilaštvo KS. Međutim, to je neko zaustavio – kazao je Šehović.

Na pitanje predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića da li je u to vrijeme razgovarao s kantonalnim tužiteljima, Šehović je kazao da se sjeća razgovora s Dalidom Burzić i Aidom Topalović.

-Imali smo dobru saradnju, jer su nam oni ukazali da su ih u MUP-u uveli u određene probleme. Želim naglasiti da smo tokom rada utvrdili i da je bilo više timova koji su radili na istrazi i nije bilo načela koncentracije. Jedan od primjera je pitanje izuzimanja snimaka videonadzora. Na svim objektima u blizini mjesta događaja, videonadzor je kontroliran već 9. februara 2016. godine, a samo na Hotelu “Crystal”, tek 11 dana nakon događaja. Međutim, ni tada se snimci s videonadzora u tom hotelu ne izuzimaju i u tom slučaju službena zabilješka se piše tek 7. marta. Ja ću reći istinu. Oni su prvo čekali da vide kako će se stvari odigravati, pa da onda naprave zabilješku – kazao je Šehović.

Na pitanje sudije Perića, ima li on saznanja jesu li zbog propusta koje je utvrdilo ad hoc tijelo pokretani disciplinski postupci protiv policijskih službenika MUP-a KS, Šehović je odgovorio:

– Jesu, ali su zastarjeli. Mislim da niko nije disciplinski kažnjen jer su svi predmeti odbačeni radi zastare -kazao je Šehović.

Ermin Gačanović, advokat optuženog Hasana Dupovca, pokušao je dovesti u pitanje kredibilitet ovog svjedoka na način da predstavi da je Šehović vodio privatnu istragu.

Također, Šehoviću se pokušalo spočitati da nije mogao biti u ad hoc tijelu, a kasnije učestvovati u saslušanju nekih svjedoka u ovom predmetu.

Šehović je odbacio ove optužbe iznoseći detalje o tome da je u svakoj situaciji postupao poštujući najviše profesionalne standarde.

-Učestvovao sam u saslušanjima i drago mi je zbog toga – potvrdio je Šehović.

Sudija Branko Perić ukazao je advokatu Gačanoviću na to da se ”ne sudi svjedoku” i da se bazira na pitanja koja se odnose na optužbe na račun njegovog klijenta.

Optuženi Hasan Dupovac je pitao Šehovića sjeća li se da je 28. novembra 2016. godine bilo rasprave o zabilješci koju je Šehović spomenuo i je li tačno da je sačinjena četiri mjeseca kasnije samo zato jer je on tako zahtijevao.

Zanimljivo je, Dupovac nije sporio da nije napravio službenu zabilješku o razgovoru s Memićem, nego je danas dokazivao je li je uradio po naređenju Šehovića ili nije.

Šehović je kazao da ad hoc tijelo nije imalo naredbodavne ovlasti i da to nije tačno, a Dupovac je kazao da je tadašnji komesar rekao da su zahtjevi ad hoc tijela naredbodavni.

Šehović je pitao Dupovca: ”Šta nije tačno u izvještaju ad hoc komisije u vezi s Vama”, a sudija Perić mu je rekao da on “ne postavlja pitanja”, na što je Šehović kazao da za svaki navod iz izvještaja za koji neko tvrdi da nije tačan, da je on spreman da se suoči s tim na sudu.

Dupovac je kazao i da to što u odnosu na njega nije proveden disciplinski postupak nije rezultat toga što je njega neko štitio, nego on tvrdi da je MUP dobio izvještaj ad hoc tijela kada su rokovi za te postupke zastarjeli, a Šehović je kazao da on nakon predaje izvještaja ne zna šta se dešavalo s tim dokumentom.

Također, Šehović je danas kazao da je ad hoc tijelo sve razgovore koje je obavljalo u okviru svog rada i nadležnosti snimalo, a s čime su ispitivani bili upoznati, te da je na osnovu snimaka sačinjen i transkript. Šehović je kazao i da na izvještaj koji je po okončanju bio dostupan svim tretiranim osobama nije bilo nijedne primjedbe.

Advokat Kadrija Kolić koji u ovom postupku brani Josipa Barića, tvrdio je da nije tačna Šehovićeva tvrdnja da Josip Barić sačinio dvije različite zabilješke kada je u pitanju predmetni događaj.

Šehović je kazao da je izvještaj sačinjavan isključivo na osnovu dokumentacije koju je ad hoc komisija dobila i da se svi detalji nalaze u izvještaju i u njegovim prilozima.

Svjedok je pojasnio da je jedna Barićeva zabilješka tačna i da se u jednoj govori da nije bilo nesreće, te da je prema toj zabilješci Alisa Mutap – Ramić kazala: “I ja bih voljela da znam ko me je udario”.

SUTKINJA BEGOVIĆ ODUSTALA OD PITANJA

Kolić je insistirao na pauzi kako bi tužitelji dostavili zabilješke oko kojih se danas sporilo, ali je sudija Perić odlučio da tužitelji te dokumente pokažu na narednom ročištu.

Sutkinja Džemila Begović pitala je Šehovića koliko je za jednu istragu važno da se uradi profesionalno, na što je on odgovorio da je “to najbitnije”, te je Šehović odgovorio i na pitanje sutkinje “da li su utvrdili propuste tokom istrage”, na što je rekao “jesmo”, te je na novi upit sutkinje, šta se desi u takvim slučajevima odgovorio “dođemo u situaciju u koju smo došli”

Sutkinja je pitala ko su “oni” koje je svjedok spominjao kada je govorio o prepisci s određenim osobama koje nisu sarađivale s ad hoc tijelom na što je on kazao da misli na nekadašnjeg komesara Vahida Ćosića.

Kada je Šehović, pokušao pojasniti također na pitanje sutkinje Begović obaveze šefa odsjeka u MUP-u KS-a kada su u pitanju uviđaji i istrage, on je naveo primjer uviđaja o stradanju Dženana Memića kada je jedan uviđaj okončan sa 8. februara na 9. februar u jednim vremenskim uvjetima, a da je sutradan vršen drugi uviđaj pod drugim uvjetima.

No, Šehović nije uspio do kraja odgovoriti sutkinji Begović jer je s prigovorom ustao Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca, prekinuvši izlaganje svjedoka.

Na ovo je reagirala sutkinja Begović, obrativši se predsjedniku Sudskog vijeća Branku Periću, da u situaciji kada je dozvoljeno odbrani da komentira njena pitanja, ona odustaje od daljih pitanja. Inače, zakon ne predviđa da odbrana može prigovarati kada pitanja svjedoku ili nekom drugom akteru sudskog procesa, postavlja bilo koji član sudskog vijeća.

Kada je okončao svjedočenje, svjedok Nermin Šehović tražio je od Sudskog vijeća da iznese još jedno svoje saznanje u slučaju stradanja Dženana Memića, za koje je kazao da ga je najviše pogodilo.

-Kada sam u vrijeme kada su privedene kolege iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela razgovarao s kolegom mislim da se zove Veljović, on mi je kazao da je znao šta će se dešavati da bi on Dženana i Alisu stavio u vozilo i odvezao u bolnicu. Rekao mi je i da je dok je bio na licu mjesta i čekao Hitnu pomoć, došao jedan pripadnik MUP-a KS-a, kojem je Veljović rekao da ima još jedno povrijeđeno lice, misleći na Dženana Memića, a tada mu je na to pripadnik MUP-a KS rekao : “Vidim, eno krklja, nema veze, svakako je on gotov za sedam dana, ne sekiraj se“ – prenio je Šehović šokantno saznanje koje mu je ispričao pripadnik DKPT-a.

Inače, ako se zna da su Veljović i Hrvat bili uhapšeni u junu prošle godine, a Šehović se danas u sudnici pozvao da mu je šokantnu priču sad već penzionisani Veljović ispričao u vrijeme privođenja, što znači prije oko osam mjeseci, postavlja se pitanje da li je Veljović to ispričao ranije nadležnim organima ili je šutio skoro šest godina, prije no što je to rekao bilo kome.

Podsjećamo, Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat, pripadnici DKPT-a, prvi su pritekli u pomoć Alisi Mutap 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji.

Šehović je naglasio da će i svako novo saznanje u ovom slučaju podijeliti s nadležnim organima.

SEBIJA IZETBEGOVIĆ FORMIRALA KOMISIJU

Nakon što je Šehović ovo saopćio u sudnici Suda BiH, sudija Perić je kazao da “to vidi s Tužilaštvom BiH”, na što je Šehović rekao da je morao ovo saznanje podijeliti u Sudu BiH, u koji, kako je kazao još ima povjerenja.

Svjedokinja Sandra Zubović, ljekar specijalista radiologije, uposlena na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, bila je članica tročlane komisije koju je prema njenim riječima formirala generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović , po nalogu Tužilaštva KS. U toj komisiji još su bili doktori Kemal Dizdarević i Jasmina Vranić -Dželilović.

Zubović je pojasnila da je komisija trebala dati stručni nalaz o CT snimku glave i vratne kičme Alise Mutap, udato Ramić. Svjedokinja je kazala da je njen zadatak bio da protumači CT sliku.

Svjedokinja je kazala da je rezultat nalaza bio takav da nisu utvrđeni radiološki znaci patoloških promjena, a odgovarajući na pitanje tužitelja Hasanspahića kazala je da su ona i kolega Dizdarević bili saglasni u vezi s tim nalazom, ali da se doktorica Dželilović nije saglasila s njihovim mišljenjem.

Na pitanje sudije Perića u čemu se sastojalo neslaganje doktorice Dželilović s njenim i nalazom doktora Dizdarevića, doktorica Zubović je kazala da je Dželilović “kazala da pacijenticu poznaje od ranije, a nije rekla zašto se ne slaže s nalazom”.

Danas je svjedočio i načelnik Odjeljenja za videonadzor u MUP-u KS-a, koji je tražio da mediji ne objavljuju njegove podatke, što je Sud BiH odobrio.

Ovaj svjedok govorio je o pretresu računara iz Hotela “Crystal”, a koji je vršen po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo. Na taj računar, pojasnio je svjedok bio je instaliran videonadzor na Hotelu “Crystal” , a svjedok je ispričao da nije uspio pronaći snimke za period od 8. februara do 11. februara 2016. godine, o čemu je već bilo govora u ovom postupku i o čemu su svjedočili i drugi svjedoci. Podsjećamo, nakon stradanja Dženana Memića policijski službenici su tek 19. februara pokušali izuzeti snimke videonadzora na navedenom hotelu za koje su ranije ustanovili da postoje.

Međutim, kada su došli 19. februara 2016. da izuzmu te snimke, u trenutku njihovog eksportovanja na USB stik nestalo je struje, a policija je ponovo otišla izuzeti snimke, tek treći dan od tog neuspješnog pokušaja. Tada je utvrđeno da snimaka nema.

Današnji svjedok je kazao da je nakon što je s kolegom ustanovio da snimaka za period od četiri dana nema, a da su svi ostali snimci nastali prije i poslije spornog nestanka struje u Hotelu “Crystal” dostupni na disku, sve učinio da pokuša vratiti nestale snimke, ali da je to bilo bezuspješno. Ovaj svjedok je kazao da su kolega i on i u izvještaju naveli da sve upućuje na to da je neko obrisao snimke. Ocijenivši pojavu da neki snimak bude obrisan usljed nestanka struje apsolutno neuobičajenom, ovaj svjedok je kazao i da je njegova preporuka da se izvrši eksperiment i da se vidi da li je moguće da snimci nestanu kada nestane struje, mada je i sam ovaj svjedok izrazio sumnju da je teško moguće da to bude uzrok nestanka snimaka.

BIVŠE PRIJATELJICE ALISE MUTAP

Saslušane su i dvije nekadašnje prijateljice Alise Ramić, čija se imena takođe ne smiju objaviti. Prva je govorila o tome kako se družila s Alisom Mutap, te je preko nje upoznala i Dženana Memića. Ova svjedokinja je za Dženana kazala da je bio “posebna osoba, suosjećajna i pažljiva”.

Bivša prijateljica Alise Mutap ispričala je i da je ona nekoliko puta nakon kobnog događaja posjetila Alisu, ali da joj je bilo neprijatno odlaziti kod nje, jer se “osjećala suvišnom”. Ispričala je i šta joj je Alisa rekla kada ju je prvi put posjetila nakon 8. februara 2016..

– Alisa je imala zavoj na glavi, bila je istraumirana, rekla mi je da je šetala s Dženanom Velikom alejom, da se u jednom trenutku okrenula prema njemu i da posljednje čega se sjeća jeste to da se probudila u kolima Hitne pomoći. Kada sam ponovno sutradan posjetila Alisu ona je ima okovratnik. Opet je bila ista priča. Svi su bili nekako izgubljeni i nasekirani. Niko ništa nije komentarisao. Osjećala sam se neugodno i nisam više tamo odlazila – ispričala je ova svjedokinja.

Bivša Alisina prijateljica ispričala je i da joj je u decembru 2015. godine Alisa Mutap rekla da joj se pokvario mobilni telefon, te je nju pitala da li ima neki mobitel da joj da na korištenje. Ova svjedokinja je kazala da je dala Alisi telefon koji je bio stariji model i nije imao funkcije za internet i kako je kazala društvene mreže.

Taj telefon ova svjedokinja je odnijela u MUP KS, ali nije pojasnila kako je došlo do toga da ona nosi telefon, a da ga policija nije izuzela po službenoj dužnosti.

Bivša prijateljica Alise Mutap kazala je i da je ubrzo nakon tragičnih dešavanja nazvala Alisu da joj saopći da neće više komunicirati s njom, a što je bio i zahtjev prijateljičine mame.

– Tada je Alisin otac psovao mojoj majci – kazala je ova svjedokinja.

Ona je na pitanje Gorana Dragojevića, advokata Zijada Mutapa i njegove kćerke, da li ju je neko vozio automobilom tokom posjeta Alisi njenoj kući, potvrdila da je Zijad Mutap prilikom jedne njene posjete predložio da je odveze neki čovjek kojeg ona nije poznavala, na što je ona pristala. Svjedokinja je pojasnila da je taj čovjek s Zijadom Mutapom bio u dvorištu, da koliko se sjeća on nije ulazio u kuću, te da ga ona nije vidjela nikada ranije, a ni kasnije.

Pred Sudom BiH svjedočila je i druga školska prijateljica Alise Mutap, koja je kazala da je ona upoznala Dženana Memića s njom. Ona se prisjetila da je nakon kobnog događaja 8. februara, posjetila Alisu, te je kazala da je bila iznenađena što Alisa nema vidljivih povreda, a bilo je govora da je preživjela saobraćajnu nesreću.

Ona se prisjetila i da je u vrijeme dok je bila u posjeti kod Alise njen otac dobio telefonski poziv, te da je ona čula da se spominje da je pronađen neki zeleni “Renault“, nakon čega je prema tvrdnjama svjedokinje Zijad Mutap istrčao iz kuće.

Ova svjedokinja je ispričala i kako je Dženan Memić došao po nju 6. februara 2016. godine i pitao je da li joj je Alisa govorila nešto o Mirzi Ploskiću, inače njenom bivšem momku.

-Rekla sam da nije, ali da sam ih vidjela na Ilidži i da je izgledalo kao da se nešto raspravljaju. Dženan mi je tada rekao da su isrped njegove kuće bila tri Ploskićeva rođaka i da su mu prijetili, te govorili mu da Alisa nije za njega i da je ostavi – kazala je ova svjedokinja.

Sabiha Tutun, inače prijateljica porodice Memić, potvrdila je danas pred Sudom BiH da je išla sa Arijanom Memić da se sastane sa momkom i djevojkom koji su se javili Arijani putem Facebook grupe “Pravda za Dženana Memića” u martu 2017. kako bi joj dali informacije o noći stradanja Dženana Memića. S njima u društvu, kazala je svjedokinja bio je još jedan momak koji je rođak Mirze Ploskića. Svjedokinja je rekla da su momak i djevojka ispričali kako su 8. februara 2016. sreli Alisu i Dženana koji su otišli prema Velikoj aleji i kako su kasnije čuli vrisak i tupe udarce.

O ovom susretu, te detaljima iz za Dženana Memića kobne noći nedavno su svjedočili Edis Mulaosmanović i Emina Zametica.

Branilac Goran Dragović na današnjem ročištu je prijavio da je u pauzi neko iz publike ušao u toalet za Zijadom Mutapom i da mu se unosio u lice. Predsjedavajući Vijeća Branko Perić je kazao da će od obezbjeđenja tražiti da se provjere te informacije.

Advokat porodice Muriza Memića Ifet Feraget, napomenuo je da je on ranije podnio pisanu prijavu sudiji Periću da je Zijad Mutap nedavno prilikom izlaska iz Suda BiH odgurnuo Arijanu Memić i da je to bila oziljna namjera Mutapa. Iako su i novinari svjedočili provokativnom i bahatom ponašanju Zijada Mutapa u odnosu na Arijanu Memić, sudija Perić je rekao da je obezbjeđenje Suda pregledalo snimke povodom te prijave i “da nije uočeno ništa neprimjereno.”

Inače, zbog prijave Mutapovog advokata da je njegov klijent imao neprimjeren susret s nekim iz publike, danas su sudski policajci zadržali sve u dijelu sudnice rezervisanom za publiku, a gdje borave i novinari sve dok optuženi nisu dobili dovoljno vremena, ne da izađu iz sudnice, nego i iz kruga Suda BiH.

Suđenje će biti nastavljeno 7. aprila kada će biti saslušana dva vještaka iz MUP-a KS, te bivši tužilac Tužilaštva KS Meris Ćato.