Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"rupa"

Putin je potpisao dekret o plaćanju plina u rubljama, ali ima jedno “ali”

New Project – 2022-03-31T192725.296

Putinov dekret o plaćanju plina u rubljama odnosi se samo na Gazpromovu opskrbu plinovodima

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret o naplati plina od “neprijateljskih zemalja” u rubljama, no za EU se vjerovatno ništa neće promijeniti, piše ukrajinska Pravda.

Naime, prema dekretu objavljenom na web stranici Kremlja, da bi platile plin zemlje koje Rusija smatra “neprijateljskim” (tj. koje su uvele sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu), mogu otvoriti račune u ruskim bankama. Nova naredba stupa na snagu 1. aprila, a ugovori koji ne ispunjavaju uslove uredbe raskinut će se.

“Ako neprijateljske zemlje ne plate u rubljama od 1. aprila, smatrat ćemo to neispunjenjem obveza iz plinskih ugovora, a u tom slučaju će sadašnji ugovori biti suspendirani”, rekao je Putin.

Putinov dekret o plaćanju plina u rubljama odnosi se samo na Gazpromovu opskrbu plinovodima.

Radit će ovako: Gazprombank (koja još uvijek nije pod sankcijama i nije odsječena od SWIFT-a) otvorit će posebne račune u rubljama za strane kupce za plaćanje plina. Kako je jučer rekao i sam Putin, za kompanije iz EU-a ništa se neće promijeniti i moći će nastaviti plaćati u eurima, a banka će stranu valutu već pretvoriti u rublje.

Stoga je sljedeći korak, prema Putinovom dekretu, da će Gazprombank prodati valutu na Moskovskoj berzi. Čak, vladina komisija za strana ulaganja može izdavati dozvole za plaćanje plina u stranim valutama, a ne u rubljama.

Važan detalj, piše austrijski Kleine Zeitung, je i taj: Prema Putinovoj uredbi, Gazprombank može otvoriti takve račune bez prisustva predstavnika stranog kupca plina.

Putin je izgleda svjesno ostavio “rupu” u svom dekretu. Iz njegovog poteza mnogi iščitavaju to da bi Rusiju teško pogodilo da prestane prodavati plin svom najboljem kupcu – Zapadu! Možda i puno teže nego što bi Zapad bio pogođen zavrtanje plinovoda od strane Rusije.

Podsjećamo, nakon što je Putin danas potpisao dekret o naplati plina u rubljama kada su “neprijateljske zemlje” u pitanju, brzo je stigao odgovor odgovor iz Njemačke, Velike Britanija i Francuske.

Zemlje G7, kao i sve zemlje EU, jasno su poručile da bi plaćanje u rubljama predstavljalo kršenje ugovora i da niko od njih neće pristati na to.