Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

FIFA suspendovala tri nogometna saveza, raskinut ugovor s Gazpromom

fifa – zrijeb

Podsjetimo, krajem februara FIFA i UEFA donijele su odluku o suspenziji svih ruskih klubova i ruske reprezentacije iz svih takmičenja do daljnjeg zbog ruske invazije na Ukrajinu

Međunarodna nogometna federacija FIFA je održala svoj kongres u Dohi. Svjetska nogometna javnost na njemu je očekivala odluku o potpunom isključenju Rusije iz svih nogometnih takmičenja, ali je FIFA iznenadila donesenom odlukom.

Suspenziju su zaradila tri nogometna saveza, među kojima nije ruski.

Na neodređeno vrijeme su isključeni Pakistan, Zimbabve i Kenija.

“Vijeće FIFA-e je odlučilo suspendovati Keniju. Razlog je uplitanje treće strane i preuzimanje Saveza od strane vlade što ozbiljno krši FIFA-ine statute. Zato je predloženo da Kongres potvrdi suspenziju Kenijskog nogometnog saveza. Suspenzija će biti ukinuta čim situacija bude u skladu s našim propisima”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino pa dodao:

“Isključivanje Ruskog nogometnog saveza iz FIFA-e nije opcija. Ako nećemo raditi na spajanju ljudi u svojim razgovorima i dogovorima, onda je najbolje da ne radimo ništa. Mogu samo pozvati vođe na dijalog i smirivanje sukoba. Isključivanje ruske reprezentacije i klubova nije bila laka odluka.”

Podsjetimo, krajem februara FIFA i UEFA donijele su odluku o suspenziji svih ruskih klubova i ruske reprezentacije iz svih takmičenja do daljnjeg zbog ruske invazije na Ukrajinu. Ruski klubovi su izbačeni i iz košarkaške Eurolige, a Rusija je ostala i bez Formule 1, skijaških utrka, domaćinstva Lige prvaka…

“Odluku su donijela najviša tijela FIFA-e i UEFA-e. Nogomet je ujedinjen u ovoj situaciji. Uz ljude smo u Ukrajini koji su pogođeni ovom situacijom. Nadamo se da će se situacija u Ukrajini popraviti i da će nogomet ponovo biti pokazatelj mira i jedinstva među ljudima”, stoji u saopćenju.

UEFA je objavila i da raskida ugovor s ruskom naftnom kompanijom Gazpromom.