Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"ne planiramo"

Nakon Putinovog dekreta o naplati plina, i Britanci su brzo i jasno odgovorili

Velika Britanija je visoko na Putinovoj listi “neprijateljskih zemalja”

Ured britanskog premijera Borisa Johnsona odgovorio je na ultimatum Vladimira Putina, koji je ranije danas zatražio da od sutra sva plaćanja “neprijateljskih zemalja” budu u rubljima. A, Velika Britanija je visoko na Putinovoj listi “neprijateljskih zemalja”.

Glasnogovornik Borisa Johnsona potvrdio je da Velika Britanija nema namjeru plaćati za ruski plin u rubljima – službenoj valuti Ruske Federacije.

Dodao je da vlada “razmatra implikacije Putinovog zahtjeva na evropsko tržište”.

Na pitanje postoje li okolnosti u kojima bi Britanija pristala plaćati za ruski plin u rubljima, Johnsonov glasnogovornik je rekao:

“To nije nešto što planiramo napraviti.”

Prija Velike Britanije, oglasila se i Njemačka, kao i Francuska, sa identičnim odgovorom na potez ruskog predsjednika.

Njemačka i Francuska spremaju se na mogući prestanak uvoza ruskog plina nakon ruskog zahtjeva da od 1. aprila za isporuku plaća u rubljama.

Izjavio je to francuski ministar privrede Bruno Le Mer u Berlinu na konferenciji za novinare s njemačkim ministrom privrede Robertom Habeckom, prenosi BFMTV, prenosi Ukrinform.

“Možda će doći do situacije da sutra, pod vrlo posebnim okolnostima, više neće biti ruskog plina … Moramo pripremiti te scenarije i pripremamo ih”, rekao je Le Mer.

Istovremeno, Berlin i Pariz ponovno su potvrdili svoje odbijanje plaćanja ruskog plina u rubljama, kako je to tražio Putin.

“Ugovori preciziraju valutu u kojoj se izvršavaju i stoga se ugovori moraju izvršavati u toj valuti. Ugovori su ugovori”, rekao je Le Mer.