Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar sigurnosti

Nešić kaže da je situacija pod kontrolom i da građani nemaju razloga za brigu

nesic – bihac – fena

Bezbjednost građana Bihaća je prioritet Ministarstva sigurnosti BiH, ali i svih drugih državnih institucija koje su uključene u migracijski proces, tvrdi Nešić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić prilikom današnje posjete Unsko-sanskom kantonu (USK) i obilaska Privremenog prihvatnog centra Lipa, poručio je kako je situacija u potpunosti pod kontrolom i da građani nemaju razloga za brigu.

– Bezbjednost građana Bihaća je prioritet Ministarstva sigurnosti BiH, ali i svih drugih državnih institucija koje su uključene u migracijski proces. Detencijski centar na lokalitetu Lipa nije još ni otvoren, a to će se samo desiti u skladu sa domaćin zakonima, to naglašavam. Proces readmisije migranata potpisan sa Evropskom unijom se provodi i tako mora biti. Također, mi vraćamo migrante za koje se dokaže da su došli iz Srbije, ili Crne Gore, a vrlo uspješno realiziramo potpisani Sporazum sa Pakistanom. Situacija je u potpunosti pod kontrolom i nema razloga za zabrinutost – izjavio je ministar Nešić.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa sve je potvrdio i trenutnim zvaničnim brojkama.

– U četiri privremena prihvatna centra u BiH boravi oko 1.200 migranata, od kojih je oko 400 u ovom momentu u Lipi i Borićima. Redovne su i aktivnosti praćenja njihovog kretanja, odnosno onemaogućavanja boravka u takozvanim divljim kampovima i napuštenim objektima. Dolaskom ljepšeg vremena, vjerovatno će doći do određenog povećanja broja migranata, no te brojke ne bi trebale biti ni približne nekadašnjima – istakao je Laketa.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić konstatovao je kako je sve ono što je opterećavalo njegove sugrađane u proteklih dvadesetak dana, zapravo bilo uslovljeno nedovoljnom komunikacijom i pogrešno plasiranim informacijama. S time se složio i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, ali i izrazio zadovoljstvo zaključkom nakon sastanka, koji se prvenstveno odnosi na neophodnost saradnje i mnogo bolje komunikacije svih agencija i institucija.

Kantonalni premijer Ružnić inače je bio i domaćin zajedničkog sastanka, na kojem su upravo dogovorani detalji poboljšanja saradnje i komunikacije, kao i zadržavanja maksimalne kontrole sigurnosne situacije u ovom dijelu zemlje.