Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar sigurnosti bih

Nešić se pravdao, kaže da su mu “riječi izvučene iz konteksta”

nenad nešić
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Naveo je da je spreman pokloniti se svakoj žrtvi, i srpskoj i bošnjačkoj i hrvatskoj

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić obratio se poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nakon što je poslanik u Klubu Stranke demokratske akcije Midhat Čaušević obrazložio inicijativu tog kluba za smjenu ministra Nešića.

Nešić se, kako je naveo, osvrnuo na optužbe i pokušaje diskreditacije koje su iznesene povodom njegovih izjava o Srebrenici.

– Želim jasno da naglasim da su moje riječi izvučene iz konteksta i pogrešno interpretirane. Moje namjere nisu bile da povrijedim stvarne žrtve Srebrenice, već da ukažem na važnost objektivnog sagledavanja činjenica bez politizacije i manipulacije – kazao je Nešić.

Kaže da ima pravo na mišljenje

Naveo je da Srebrenica, kao ni druga stratišta i zločini “nije nešto o čemu se ne smije govoriti”.

– Imam pravo na svoje mišljenje. U decenijama koje dolaze pojavit će se mnoge nove činjenice o Srebrenici koje neće biti jednostavne ni za bošnjački, ni za srpski narod, a ni za međunarodnu zajednicu. Važno je da o ovim temama govorimo otvoreno, s ciljem da se utvrdi istina – smatra Nešić.

Kaže da njegove izjave nisu bile usmjerene ka negiranju ili umanjivanju patnji stvarnih žrtava.

– Ali ja sam tada govorio o lažnim žrtvama. Osamdeset i osam lica, koja su prema važećem CIPS-u živa, njihova imena i prezimena sa imenima očeva ili jednog od roditelja, nalaze se na spomenicima koji se nalaze u Memorijalnom centru Potočari. Umjesto gospodine Čauševiću da pokrenete smjenu i zahtjev za smjenu ljudi koji skrnave takvo jedno mjesto koje bi makar za vas Bošnjake trebalo biti sveto, pošto se kunete u njega – kazao je Nešić.

Naveo je da je spreman pokloniti se svakoj žrtvi, i srpskoj i bošnjačkoj i hrvatskoj.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH – smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, koju su predložili poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici

Poslanik Midhat Čaušević (SDA) je, uime predlagača, naveo da je Nešić, gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Po njegovim riječima, sve navedeno učinio je na brutalno uvredljiv način, stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke trauma najvišeg intenziteta.

Kazao je da je navedeni primjer samo kulminacija niza u proteklom periodu iznesenih stavova koji, između ostalog, upućuju na stavove, govor i radnje ministra sigurnosti države BiH.