Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik DNS-a

Nešić za Fokus.ba: Odluku o daljoj koaliciji s SNSD-om donijet će organi DNS-a

nesic-dodik

Na naše pitanje “da li je u vezi s najnovijim odlukama imao kontakte s Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH, Nešić je kratko kazao: “Sve što smo imali rekli smo, tako da u ovom trenutku nema potrebe za kontaktima”

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Samo četiri mjeseca nakon što su koalicioni partneri SNSD i DNS javno poručili da uprkos sukobima koji su između ove dvije stranke bili tada izazvani u Prijedoru, ostaju u političkom savezu, ova koalicija je danas ipak na staklenim nogama.

Iako se činilo da su SNSD i DNS razriješili problem u međusobnim odnosima nakon što su u junu utvrdili zajedničko učešće na lokalnim izborima i postigli dogovor o “podjeli” 63 općine između SNSD-a, DNS-a i SP-a, mjesec uoči lokalnih izbora situacija između SNSD-a i DNS-a nikad nije bila napetija, a već su u javnost izašle informacije o zvaničnom raskidanju ovog “političkog braka”.

Predsjednik Opštinskog odbora DNS-a Istočno Novo Sarajevo i poslanik te stranke u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Aleksandar Glavaš, već je za Srpskainfo najavio da DNS planira napustiti dugogodišnju koaliciju sa SNSD-om i da ubuduće djelovati kao opozicija.

Lider DNS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić na pitanje Fokusa o odnosima stranke na čijem je čelu s SNSD-om kao i da li to ima veze s njegovom ostavkom na mjestu direktora u “Putevima RS”, kaže da ne može govoriti ništa dok odluku o koaliciji ne donesu organi stranke, prvenstveno Predsjedništvo stranke koje bi moglo zasjedati već sutra.

“Sve odluke će donijeti organi Demokratskog narodnog saveza. Meni je interes DNS-a iznad ličnog”, kazao je kratko Nešić.

Na naše pitanje “da li je u vezi s najnovijim odlukama imao kontakte s Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH”, Nešić je kratko kazao:

“Sve što smo imali rekli smo, tako da u ovom trenutku nema potrebe za kontaktima”, kazao je Nešić.

Za sada je teško prognozirati hoće li DNS donijeti izvaničnu odluku o istupanju iz koalicije s SNSD-om.

Naime, ovakvih najava bilo je i u ranijim periodičnim sukobima dvije stranke, ali su ih uglavnom zaustavljala podijeljena mišljenja u stranačkom vrhu DNS-a, koja su uglavnom diktirali oni koji su koaliciju s SNSD-om kapitalizirali kroz neku od funkcija u vlasti.

Veoma brzo će se znati hoće li odluka Predsjedništva DNS-a, kakva god ona bila dovesti do novih cijepanja u toj stranci.

Ukoliko uistinu bude donesena ona o odvajanju od SNSD-a i DNS ode u opoziciju to će otvoriti i pitanje imenovanja novog ministra za ljudska prava I izbjeglice u Vijeću ministara BiH, jer tu funkciju trenutno obnaša Miloš Lučić, kadar DNS-a.

Također, Nenad Nešić, kao poslanik u Predstavničkom domu do sada je kao član Srpskog kluba u kojem su još po jedan poslanik iz Ujedinjene Srpske i SP-a do sada je podržavao stavove SNSD-a u tom domu.

Premda opozicija iz RS-a ni s njegovim glasom ne bi bila u većini ili izjednačena s brojem poslanika koje ima SNSD i dvije stranke koje ga podržavaju, ipak Nešićev glas u slučajevima, naročito kada pri glasanju u Predstavničkom domu “presuđuju” glasovi onih koji nisu protiv neke odluke može biti presudan i napraviti problem SNSD-u.

S druge strane puno vise značaja ima uloga DNS-a u Narodnoj skupštini republike Srpske, gdje je SNSD uz njihove glasove imao dvotrećinsku većinu.

I kao posljednje, a ustvari najvažnije za SNSD, ukoliko DNS uistinu izađe iz koalicije to bi moglo imati značajan pad podrške za SNSD u najmanje 20 općina u RS, gdje se očekivala podrška DNS-ovog biračkog tijela.