za oboljele od covid-19

Vlada RS prihvatila nacrt sporazuma o nabavci lijeka Remdesivir

seranic

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da nema garancija da će BiH dobiti onoliko doza za koliko je iskazana potreba

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici je prihvatila Nacrt sporazuma o međusobnim pravima i obavezama radi realizacije Okvirnog ugovora za nabavku lijeka Veklury (Remdesivir) za tretman pacijenata oboljelih od COVID-19 koji trebaju oksigensku podršku, javlja Anadolu Agency (AA).

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, na konferenciji za novinare nakon 92. sjednice Vlade RS rekao je da se radi o aktivnostima u okviru kojih se RS priključila aktivnostima u Bosni i Hercegovini kroz imenovanje predstavnika vezano za učešće u zajedničkoj nabavci Evropske komisije, jer je to jedini način da bi se došlo do ovog lijeka.

“RS je u prvom navratu iskazala svoje potrebe za 1.100 doza lijeka mjesečno, mehanizam raspodjele lijeka u cijeloj Evropi shodno količinama koje su izdvojene za Evropu podrazumijeva takozvani ključ evropskog centra za kontrolu bolesti gdje se procjenjuje potreba na osnovu prethodnog sedmičnog broja lica koja se nalaze na intenzivnim njegama i imaju podršku respiratora ili kiseoničkih maski u slučaju da se ne dobije dovoljna količina lijeka za evropski region. Ukoliko se dobije, ide se po iskazanim potrebama svake od zemalja”, rekao je Šeranić.

Dodao je da je RS do kraja godine rezervisala sredstva od 1,5 miliona KM kako bi obezbjedili adekvatnu nabavku ovog lijeka, kao i da nabavka ide sukcesivno na iskazivanju mjesečnih potreba i shodno tome će se i lijek dopremati prema krajnjim korisnicima.

“Potpisivanjem Nacrta sporazuma mi regulišemo odnos unutar BiH, kada su u pitanju obaveze nagležnih ministarstva, mislim na Ministarstvo civilnih poslova kada je u pitanju odobravanja i aktivnosti sa Agencijom za lijekove, navake, špedicije i lagera, odnosno aktivnosti nadležnih ministarstava Federacije BiH i RS-a i Odjela za zdravstvo Brčko distrikta da iskažu svoje potrebe, prihvate i distribuiraju lijek prema bolnicama gdje će se u skladu sa kliničkim protokolima lijek koristiti u liječenju pacijenata”, rekao je Šeranić.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da nema garancija da će BiH dobiti onoliko doza za koliko je iskazana potreba. Pojasnio je da je 36 zemalja u Evropi iskazalo potrebu za 288.000 doza, a Evropska komisija obavijestila je da proizvođač može u ovom trenutku isporučiti 120.000 doza mjesečno i da će se u skladu s tim praviti raspodjela.

“Kako se bude mjenjala količina koju prozivođač bude upućivao Evropi tako će se vjerovatno mjenjati i količine koje ćemo mi dobijati”, rekao je Šeranić.

Komentarišući epidemiološku situaciju, Šeranić je rekao da je u cijeloj Evropi primjetan porast broja zaraženih, a da povlačenje građana s otvorenog u zatvorene prostore povećava mogućnost prenosa virusa, pogotovo ako se ne koriste maske. Naglasio je da nije dobro što raste broj zaraženih, ali da nije ni neuobičajeno da poraste u ovom periodu.

“Naša dalja strategija će podrazumijevati rad prema lokalnim zajednicama i preporuke prema lokalnim zajednicama kod kojih vidimo skok broja lica koja su zaražena”, kazao je Šeranić.

Na pitanje da li ovaj skok može uticati na održavanje lokanih izbora, Šeranić je odgovorio da ako se provode preventivne mjere ovaj skok ne mora da utiče ni na šta.