Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nesreća u rudniku u Banovićima, za jednim rudarom još se traga

BiH

rudnik banovici nesreca3

U jami Omazići Rudnika mrkog uglja RMU Banovići došlo je do rudarske nesreće u kojoj je u jami ostao zatrpan rudar, a pet je spašeno, javlja Anadolu Agency (AA).

“Oko 11.30 sati u jami rudnika Banovići na čelu Stari rad došlo je do urušavanja stropa i tom prilikom je u jami ostao jedan rudar, pet rudara se izvuklo. Prema prvim informacijama, koje smo dobili od njih, oni ne znaju da li je taj dio stropa pao na njega ili je ostao sa druge strane. Četa za spašavanje se nalazi u jami”, istakao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona (TK) Izudin Šarić.

rudnik banovici nesreca

FOTO Anadolija

Dodao je da će kasnije imati više informacija. Zvaničnici RMU Banovići nisu mogli saopćiti više informacija o nesreći, kao ni o stanju zatrpanog rudara.

U jami je ostao zatrpan rudar Nermin Šehić. Šehić je rođen u mjestu Grivići pokraj Banovića.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika mrkog uglja FBiH Sinan Husić je za Fenu kazao da je u kontaktu s kolegama iz rudnika Banovići gdje je došlo obrušavanja stropa jednog dijela jamske prostorije.

–  Informacije koje oni meni pružaju govore da su uposleni uspjeli napustiti taj prostor, osim jednog. Jedan od radnika je nažalost ostao u tom  prostoru i po svemu sudeći, po informacijama koje ja imam od kolega iz Banovića, taj radnik je preminuo. Ali sačekat ćemo opširnije i tačnije informacije – kazao je Husić.

Na terenu se nalaze spasilačke ekipe, a očekuje se i dolazak rudarskog inspektora, koji treba utvrditi kako je došlo do nesreće.

RMU Banovići zapošljava više od 2.800 radnika.