Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gdje je 400.000 KM: SIPA istražuje nestanak novca iz blagajne BHANSA-e

BiH

bhansa

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) počeli su istragu o nestanku novca iz blagajne Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA).

Kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) BiH, SIPA je od Državnog tužilaštva prošle sedmice dobila nalog za istragu kako bi se utvrdile okolnosti o nestanku novca iz blagajne ove agencije.

Kako saznaje BIRN, inspektori SIPA-e su u četvrtak, 18. februara, nekoliko sati proveli u uredima BHANSA-e pregledajući dokumentaciju. Istraga je otvorena nakon što je suspendiran glavni blagajnik BHANSA-e, koji je osumnjičen za nestanak novca.

Iz BHANSA-e, tražeći da se poštuje presumpcija nevinosti, ne žele komentirati ništa u vezi sa nestankom novca.

BIRN je početkom februara pisao o nestanku novca iz BHANSA-e, nakon čega je iz ove kompanije potvrđeno da je zbog “teže povrede službene dužnosti” došlo do suspenzije glavnog blagajnika Dejana Pudara.

Glavni blagajnik je krajem januara, nakon pregleda finansijskog poslovanja, suspendiran jer se sumnja da je iz blagajne nestalo oko 400.000 maraka. Novac je prisvajan fiktivnim putnim nalozima, dopisivanjem cifara i na druge slične načine.

Inspektori SIPA-e istražuju i da li su iz blagajne BHANSA-e ilegalno finansirane aktivnosti i organizacije koje nemaju nikakve veze s radom ove agencije.