Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Neue Zürcher Zeitung: Od prijetnji Dodika profitiraju svi, samo ne građani

21/12/2015

Od pretnji predsjednika RS Milorada Dodika profitiraju svi u Bosni i Hercegovini – i on, i njegovi protivnici u Federaciji BiH, i dobro plaćeni međunarodni predstavnici.

Svi, samo ne građani te zemlje…

“Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je majstor političkih provokacija. Kao takav on dobro zna da stanje uzbuđenja ne traje dugo. Dodik stalno izaziva političke potrese, ali se svaki put pobrine da ne dođe do eskalacije”, piše Neue Zürcher Zeitung i obrazlaže da je Dodik ovog ljeta najavio referendum za 15. novembar 2015, na kojem je trebalo da stanovnici RS odluče o tome da li bi Sud RS trebalo da bude pod jurisdikcijom Suda Bosne i Hercegovine.

Uslijedili su protesti da to nije u skladu sa Ustavom, kako zvaničnog Sarajeva i Visokog predstavnika u BiH, tako i iz Brisela. Bošnjački poslanici u Republici Srpskoj uložili su žalbu, koja je odbijena. Onda je 15. novembar došao i prošao, a referendum nije održan.

Švicarski list piše da je, samo što se uzbuđenje stišalo, Dodik početkom decembra za tražio reformu Ustavnog suda BiH i, u protivnom, zaprijetio povlačenjem predstavnika RS iz zajedničkih institucija. Povod je bila presuda tog suda da 9. januar kao Dan RS, koji se slavi i kao Dan svetog arhiđakona Stefana, nije u skladu sa Ustavom jer diskriminiše one građane koji nisu pravoslavne vjeroispovesti.

Dodik priziva prijetnje kako bi mogao da na scenu stupi kao zaštitnik. Trenutno velika učestalost političkih “kriza” vjerovatno nije slučajna. Naredne godine održavaju se opštinski izbori i Dodikova popularnost je, s obzirom na ekonomsku stagnaciju, u strmoglavom padu

Uzbuđenje je ponovo bilo veliko, a Dodikova ne baš diplomatska izjava da presudu mogu da okače mačku o rep, dominirala je informativnim emisijama regionalnih medija. Nakon što se uzbuđenje stišalo, prošle sedmice je uslijedila i treća eskapada. Vlada RS je eksplozivno najavila da prekida rad sa Tužilaštvom BiH, ali i sa agencijom SIPA, koja se specijalizovana na istragu ratnih zločina i borbu protiv terorizma.

“Taj korak usledio je nakon što su jedinice SIPA pretražili zvanične prostorije u RS, nastojeći da pronađu dokazni materijal za zločine počinjene od 1992. do 1995. Tokom istrage, uhapšeno je ukupno sedam osoba. Dodik je ponovo upozorio da se RS približava otcjepljenju. Ali dok je šef urlao, njemu podređene institucije nastavile su saradnju s nadležnim policijskim službama u Sarajevu. Do toga je došlo jer policajci, kako s jedne, tako i sa druge strane, imaju interes za profesionalnom i nesmetanom saradnjom.”

“Upravo ta svakodnevna razmjena usluga i robe između entiteta, ali i na hiljade neproblematičnih kontakata ogolila je pravu prirodu Dodikovih postupaka: to je njegov mehanizam vladavine i održavanja na vlasti. Dodik priziva prijetnje kako bi mogao da na scenu stupi kao zaštitnik. Trenutno velika učestalost političkih “kriza” vjerovatno nije slučajna. Naredne godine održavaju se opštinski izbori i Dodikova popularnost je, s obzirom na ekonomsku stagnaciju, u strmoglavom padu.”

“Od njegovih insceniranih kriza ne profitira samo on, već i političari iz suprotstavljene bošnjačko-hrvatske Federacije. Oni iz njegove retorike izvlače korist jer podstiču strah od srpskog separatizma, predstavljaju se kao zaštitnici zemlje i tako sebi obezbeđuju moć i vlast. I konačno, periodični talasi uzbuđenja dobro dođu i veoma dobro plaćenim predstavnicima međunarodne zajednice: Njihova radna mjesta su zagarantovana sve dok u Bosni i Hercegovini ima krize. Iz takve pozicije u kojoj dobijaju svi, a na kojoj se zasniva politika u BiH, isključeni su jedino građani te gladne zemlje”, zaključuje švajcarski list Neue Zürcher Zeitung.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.